Novi detalji ubistva Kašogija: Ako uzmemo plastične kese i isječemo ga na komade, biće gotovo

Mutreb kaže Kašogiju da svom sinu pošalje mobilnim telefonom poruku. "Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem kidnapovanje", odgovara Kašogi.
9428 pregleda 2 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters, Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters, Reuters

Ujedinjene nacije su objavile izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u kome se ocjenjuje da je ubistvo bilo namjerno i s predumišljajem, prenosi Tanjug.

U izvještaju se navode detalji pripreme i toka zločina, na osnovu audio-snimaka i forenzičkog rada turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko trenutaka prije nego što je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen i raskomadan prošlog oktobra dvojica osumnjičenih za njegovo ubistvo čekali su u konzulatu kraljevine u Istanbulu i pokazivali zabrinutost zbog toga kako će izvršiti taj zadatak, navodi se u izvještaju UN.

"Da li će biti moguće staviti trup u torbu?", upitao je saudijski obavještajac Maher Mutreb, koji je radio za višeg savjetnika saudijskog princa prijestolonaslednika, prema izvještaju specijalnog izvjestitelja UN o vansudskim pogubljenjima, prenosi Rojters.

"Ne. Previše je teško", odgovorio je Salah el Tubajgi, ljekar forenzičar iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je raskomadao i uklonio tijelo.

On je izrazio nadu da će njegov zadatak "biti lak".

Tubajgi je nastavio: "Zglobovi će biti razdvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put sam rezao na zemlji. Ako uzmemo plastične kese i isječemo ga na komade, biće gotovo. Zamotaćemo svaki od njih".

Medijski izvještaji su već objavili sadržaj nekih snimaka dobijenih iz konzulata, ali izvještaj UN otkriva i nove detalje, navodi agencija.

Na kraju razgovora sa Tubajgiem, Mutreb pita da li je stiglo "žrtveno jagnje".

U izvještaju se konstatuje da se ni u jednom trenutku ne spominje ime Kašogija, ali dva minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je uveden u kancelariju generalnog konzula na drugom spratu, gdje se sreće s Mutrebom, koga je poznavao od kada su radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu godinama ranije.

Mutreb kaže Kašogiju da svom sinu pošalje mobilnim telefonom poruku.

"Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem kidnapovanje", odgovara Kašogi.

"Skrati", dolazi odgovor. "Skini jaknu."

"Kako se to moglo desiti u ambasadi? " Kašogi kaže. "Neću ništa da napišem".

"Otkucajte, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam da bi mogli da vam pomognemo, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi na kraju, hajde da ovaj problem uspješno riješimo", kaže Mutreb, stoji u izvještaju UN.

U izvještaju se navodi da ostatak snimaka sadrži zvukove kretanja, teškog disanja i plastičnih omotača koje uvijaju, za šta je turska obavještajna služba zaključila da se dešava nakon smrti Kašogija u trenutku kada su saudijski zvaničnici raskomadali njegovo telo.

Mutrebu i još 10-orici drugih sudi se na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji zbog njihove uloge u ovom zločinu.

U izvještaju UN se zaključuje da je Kašogijevo ubistvo bilo namjerno i s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je krunski nasljednik naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici poricali.

Izvheštaj, koji poziva da se prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman i drugi visoki saudijski zvaničnici ispitaju zbog njihove odgovornosti za Kašogijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir odbacio je danas izvještaj istražitelja kao "ništa novo".

On je u objavi na Tviteru još naveo: "Izvještaj izvjestioca u Savjetu za ljudska prava sadrži jasne protivrečnosti i neosnovane tvrdnje koje dovode u pitanje njegov kredibilitet."

Kašogi, kritičar saudijskog princa i kolumnista Vašington posta, posljednji put je viđen u konzulatu 2.oktobra prošle godine, gdje je trebalo da dobije papire za svoje predstojeće vjenčanje, podsjeća agencija.

Bonus video: