Prikupljeno 110 miliona dolara za palestinske izbjeglice

"Samo u Gazi UNRWA hrani milion palestinskih izbjeglica", podsjetio je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš
284 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozvao je zemlje članice da nastave finansirati UN-ovu Agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA) na donatorskoj konferenciji na kojoj je prikupljeno više od 110 miliona dolara, poručivši da je važno nastaviti "mirovne napore radi ostvarenja vizije o dvije države, Izraelu i Palestini, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti".

Gutereš je govorio na donatorskoj konferenciji u Njujorku za UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama u utorak kada se u Bahreinu na inicijativu američke administracije održava radionica o palestinskoj privredi, koja nudi Palestincima program vrijedan 50 milijardi dolara, piše Rojters.

"Pozivam sve donatore da nastave pomagati UNRWA na prošlogodišnjem nivou", rekao je Gutereš. "Znamo za šta su namijenjena sredstva: za školovanje pola miliona djece, osam miliona ljekarskih pregleda na godinu i hitnu humanitarnu pomoć za 1,5 milijuna ljudi".

"Ovo mi daje nadu"

"Samo u Gazi UNRWA hrani milion palestinskih izbjeglica", podsjetio je on, prenosi Hina.

Po riječima šefa UNWA Pjear Krahenbula, zemlje su se u utorak obvezale da će uplatiti agenciji "više od 110 miliona dolara". U poređenju s 39 do 40 miliona, koliko je dobijeno lani na istoj konferenciji. "Ovo je jako dobra svota", izrazio je zadovoljstvo pred novinarima.

Bonus video: