Šumer: Tramp daje Putinu zeleno svjetlo za miješanje u izbore 2020.

Vođa Demokrata u Senatu, Čak Šumer je rekao da se Trampova "šala" u stvari odnosi na Ameriku, a da je "Putin jedini koji se smije"
1892 pregleda 1 komentar(a)
Putin i Tramp, Foto: Reuters
Putin i Tramp, Foto: Reuters

Sa osmijehom i pokazujući prstom, predsjednik SAD Donald Tramp je danas rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: "Ne miješaj se u izbore!".

Njihov sastanak na samitu G-20, u Osaki, u Japanu, bio je prvi od kada je specijalni američki istražitelj zaključio da je Moskva u velikoj mjeri ometala kampanju pred predsjedničke izbore u SAD 2016.

Opozicione Demokrate na Kapitol hilu ubrzo su kritikovale predsjednika, rekavši da on time baca svjetlo na rusko uplitanje u američke izbore 2016. godine.

To je bio prvi sastanak dvojice lidera, pošto je specijalni advokat Robert Muler rekao da, mada je utvrdio da se Moskva miješala, on nije mogao da utvrdi i postojanje kriminalne zavjere Rusije i kampanje Trampa o tome.

Epizoda sa Putinom danas na samitu Grupe 20 u Osaki je izvještače podsjetila na jedan od najvažnijih trenutaka Trampove posjete Helsinkiju, u Finskoj, jula 2018. godine, gdje naglašeno nije opominjao Putina zbog uplitanja u izbore i nije podržao ocjene američkih obavještajnih službi o postupanju njegovog ruskog kolege.

Tramp i Putin su danas razmijenili kratke izjave, a prvi put su se sastali od Helsinkija.

Kada je novinar pitao Trampa da li bi upozorio Putina da se ne miješa u američke izbore 2020. godine, Tramp je odgovorio: "Naravno!".

Zatim se okrenuo Putinu i "šaljivo" rekao: "Ne miješaj se u izbore!", a zatim to i ponovio pokazujući prstom na Putina, koji se takođe smijao.

Vođa Demokrata u Senatu, Čak Šumer je rekao da se Trampova "šala" u stvari odnosi na Ameriku, a da je "Putin jedini koji se smije".

"Predsjednik Tramp u osnovi daje Putinu zeleno svjetlo za miješanje (na američkim izborima) 2020. godine", objavio je Šumer.

Njujorški poslanik Demokrata Hakim Džefris, član Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavio je da miješanje u izbore "nije smiješno".

Tramp je međutim rekao da uživa u "veoma, veoma dobrom odnosu" s Putinom i da će "mnoge pozitivne stvari proizaći iz toga".

Kremlj kaže da je Putin pozvao Trampa da posjeti Rusiju iduće godine kako bi zajedno obilježili 75. godišnjicu savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Putin je u više navrata odbacio zaključak Mulreovog izvještaja da se Rusija sistemski uplela u izbore u SAD 2016. godine, rekavši za "Fajnenšal tajms" ove nedjelje da je to "mitsko miješanje".

Dok je Trump odavno dao prednost uspostavljanju bliskih ličnih veza s Putinom, njegova administracija je pojačala sankcije i druge pritiske na rusku državu.

Sjedinjene Države i Rusija su na suprotnim stranama eskalirajuće krize s Iranom, koji je prošle nedjelje oborio američku bespilotnu letjelicu.

Na samitu u novembru prošle godine u Argentini, Tramp je otkazao sastanak s Putinom zbog ruske zapljene dva ukrajinska broda i zarobljavanja njihovih posada u Azovskom moru. Iako su te posade i dalje u pritvoru, Tramp je odlučio da u odnosima s Putinom krene naprijed danas na sastanku u Osaki.

Oni su najavili povlačenje iz ključnog sporazuma o kontroli naoružanja, Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz 1987. godine. Taj sporazum ističe ovog ljeta, što izaziva strahovanje od nove trke u naoružanju.

Bijela kuća je poslije sastanka u petak u Osaki objavila da su se Tramp i Putin složili da nastave razgovor o "modelu kontrole naoružanja 21. vijeka", u koji Tramp kaže da treba uključiti i Kinu.

Pored Irana, dvojica lidera razgovarala su i o Siriji, Venecueli i Ukrajini.

SAD i Rusija su i o tim temama na suprotnim stranama.

Ali, u pozadini odnosa SAD i Rusije ostaje miješanje Moskve u američke izbore 2016. godine.

Majkl MakFol, koji je bio američki ambasador u Rusiji u vrijeme Baraka Obame, napisao je da je Trampovo ponašanje "deprimirajucće".

"Trampovo divljenje i popuštanje Putinu je tako bizarno", napisao je on i dodao: "Ne mogu da se sjetim nijednog jedinog interesa SAD koji je unaprijeđen Trampovim ponašanjem".