Dogovoren nastavak pregovora, Tramp razmišlja da pozove Kima u Bijelu kuću

Američki predsjednik rekao je da je sa Kimom imao veoma produktivan sastanak
969 pregleda 1 komentar(a)
Kim i Tramp, Foto: Reuters
Kim i Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp danas se neočekivano susreo sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom i nakratko prešao granicu dvije Koreje, tako postavši prvi američki predsjednik koji je kročio na teritoriju Sjeverne Koreje.

Tramp i Kim su potom razgovarali i složili se da nastave pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva u predstojećim nedjeljama.

Američki predsjednik rekao je da je sa Kimom imao veoma produktivan sastanak, a ponudio mu je, kako kaže, prosperitet koji želi ukoliko se odrekne nuklearnog oružja.

Uprkos pomaku u dijalogu SAD i Sjeverne Koreje, sankcije još neće biti ukinute, navodi Tramp.

Naveo je da bi u toku pregovora "pojedine stvari" mogle da se dese, što je, kako prenosi AP, naznaka da bi Tramp mogao da razmotri ublaživanje sankcija.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta – susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata, prenosi RTS.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Sjeverne Koreje u SAD, a moguće i u Bijelu kuću. Na to je Kim, prenose mediji, rekao da će mu biti čast da američkog predsjednika pozove u sjevernokorejsku prijestonicu Pjongjang "u pravo vrijeme".

Bonus video: