SAOBRAĆAJ PARALISAN

Nju Orleans poplavljen, proglašeno vanredno stanje: Očekuju se nove padavine

Zvaničnici su upozorili građane da ostanu u kućama, provjere da li imaju namirnice za naredna tri dana, kao i da li su kanalizacioni sistemi čisti
6062 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Nju Orleansa, Foto: BETA/AP
Detalj iz Nju Orleansa, Foto: BETA/AP
11.07.2019. 09:11h

Tropska oluja sa obilnim kišama poplavila je brojne ulice i paralisala saobraćaj u Nju Orleansu, a meteorolozi najavljuju i nove padavine.

Gradonačelnica tog američkog grada Latoja Kantrel rekla je da je za tri sata u tom gradu palo 21,3 santimetra kiše i proglasila je vanrednu situaciju, prenosi AP.

Zvaničnici su upozorili građane da ostanu u kućama, provjere da li imaju namirnice za naredna tri dana, kao i da li su kanalizacioni sistemi čisti.

Upozorili su i da bi vodostaj rijeke Misisipi mogao da poraste do 6,1 metar što, kako kažu, i nije najgori slučaj.

Poplave su zabilježene i u južnoj Luizijani, gdje se duž rijeka postavljaju kese sa pijeskom.

Ugrožen je i Teksas, gdje je mobilisano nekoliko službi zbog obilnih padavina koje se očekuju.

Očekuje se da tropska oluja oslabi u petak.

Zabrinutost je porasla jer je moguć i uragan koji bi prije vikenda mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva i podigne vodostaj rijeke Misisipi do vrha zaštitnih nasipa tog američkog grada.

Oluja je još bila daleko u Meksičkom zalivu kada je u Nju Orleansu juče ujutro palo čak 180 litara kiše po kvadratnom metru za svega tri sata, rekli su meteorolozi.

Državama Misisipi i Teksas takođe prijeti obilna kiša.

U Nju Orleansu ulice su se pretvorile u brze rijeke koje su nosile kante za smeće i otpad.

Voda je bila do prozora automobila od kojih su mnogi napušteni.

Nekim ulicama su veslali kajakaši.

Jedna žena kojoj je poplava ponijela automobil, spasila se pregazivši nekako brzak dubine veće od metra.

Druga žena se probudila u jezeru usred kuće, pred kojom je bilo tri do četiri metra vode.

Poslije katastrofe s uraganom "Katrina" avgusta 2005, s 1.500 mrtvih, i poplave tokom uragana "Rita" septembra iste godine, od kojih se Nju Orleans još nije sasvim oporavio, poplava ga je pogodila i treći put, tokom oluje u avgustu 2017. godine. 

Ta poplava je pokazala velike probleme u službi koja je nadgledala drenažu, a to je dovelo do smjenjivanja osoblja u gradskoj vlasti i preduzeću za vodovod i kanalizaciju, uz velike popravke infrastrukture.

Gradski odbor je saopštio da radi 118 od 120 velikih pumpi za drenažu tla.

Direktor preduzeća za vodovod i kanalizaciju kaže da bi mnogo kiše u tako kratkom vremenu preplavilo svaki drenažni sistem.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards je proglasio vanredno stanje i rekao da će trupe Nacionalne garde i specijalna vozila za vodu biti raspoređeni širom te države u očekivanju uragana.

Prognostičari kažu da bi Luiziana mogla do ponedjeljka dobiti i svih 30 litara kiše po kvadratnom metru, a pojedina područja čak 46 litara.

Jaka očekivana kiša mogla bi podići vodostaj već nadošle rijeke Misisipi opasno blizu vrhova nasipa koji štite Nju Orleans, rekli su zvaničnici.

Portparol vojnog korpusa inženjerije u Nju Orleansu rekao je da se ne očekuje rasprostranjeno prelivanje nasipa, ali da postoji zabrinutosti za južnu oblast grada.

Očekuje se da će vodostaj rijeke do petka uveče porasti na šest metara, a zaštitna visina nasipa je između šest i 7,6 metara, rekao je on.

Vojni inženjerci već u saradnji s lokalnim zvaničnicima identifikuju niske oblasti i ojačavaju ih, rekao je on.

Galerija