Izraelski ministar podržava "terapiju preobraćanja" LGBT osoba

"Prvo ih suočim s tim, a tada kažem 'razmislimo, naučimo i razmotrimo'. Prije svega cilj je da bolje upoznaju sami sebe i da onda donesu odluku", rekao je Perec
1062 pregleda 1 komentar(a)
Perec, Foto: Reuters
Perec, Foto: Reuters

Novi izraelski ministar obrazovanja Rafi Perec podržao je "terapiju preobraćanja" osoba homoseksualne orijentacije što je izazvalo osudu širom zemlje i pozive da podnese ostavku.

Upitan na televizijskom kanalu "Channel 12" vjeruje li da je moguće "preobratiti" homoseksualca, ministar je odgovorio da je "moguće".

"Mislim da je to moguće. Duboko sam upoznat s temom obrazovanja, a i ja sam ju primjenjivao (terapiju preobraćanja)", rekao je.

Perec, vođa krajnje desne vjersko-nacionalističke stranke "Jewish Home" (Jevrejski dom) je rabin, a pitali su ga kako je primjenjivao tu terapiju, odnosno što je savjetovao mladima koji bi mu izrazili svoje homoseksualne sklonosti.

"Prvo ih suočim s tim, a tada kažem 'razmislimo, naučimo i razmotrimo'. Prije svega cilj je da bolje upoznaju sami sebe i da onda donesu odluku", rekao je Perec.

Izraelski premijer brzo je osudio njegove komentare. "Neprihvatljive su mi Perecove opaske o LGBT zajednici i ne predstavljaju stav vlade koju vodim", rekao je Benjamin Netanjahu.

"Razgovarao sam večeras s rabinom Perecom koji je razjasnio svoje komentare i naglasio da će izraelski obrazovni sistem i dalje prihvatati svu izraelsku decu, bez obzira ko su i nezavisno od njihove seksualne orijentacije", napisao je Netanjahu na Tviteru.

Ali nije pokazao nikakvu namjeru da smijeni ministra, kao što su tražili pripadnici opozicije.

"Pozivam Netanjahua da odmah smijeni Pereca", poručio je ranije Nican Horovic, šef lijeve stranke Merec, ujedno i deklarisani homoseksualac.

Drugu kontroverznu opasku Pereca - da bi Izrael trebao da pripoji cijelu Zapadnu obalu bez davanja prava glasa Palestincima, nije komentisao.

"Živimo u kompleksnoj stvarnosti u izraelskoj zajednici i moraćemo da pronađemo rješenja po kojima će se suverenitet ostvariti nad ljudima ili nad teritorijom", rekao je Perec novinaru koji mu je prije toga poručio da bi takvo pripajanje moglo dovesti do aparthejda.

Bonus video: