USVOJENA REZOLUCIJA

Predstavnički dom Kongresa osudio Trampove rasističke komentare, Grin traži impičment

U usvojenoj rezoluciji se navodi da Predstavnički dom "ošto osuđuje" Trampove "rasističke komentare koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu bijelci"
1370 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
17.07.2019. 09:14h

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, rasistički komentari predsjednika države Donalda Trampa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica.

Predstavnički dom, u kom većinu imaju demokrate, osudio je Trampove tvitove kojima je poručio da četiri demokratske poslanice treba da se vrate u zemlje iz kojih potiču, a demokratski kongresmen Al Grin je zatim iznio zahtjev za impičmentom predsjednika.

Republikanci u Predstavničkom domu su se snažno protivili osudi Trampovih tvitova koja je na kraju usvojena s 240 glasova za i 187 protiv. 

Prije toga su i Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali da je predsjednik rasista.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da Predstavnički dom "ošto osuđuje" Trampove "rasističke komentare koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu bijelci".

Republikanci tvrde da demokrate koriste pažnju javnosti za sticanje političkih poena, dok demokrate smatraju da su Trampovi komentari za svaku osudu, posebno jer dolaze od predsjednika države.

Republikanci su osudili rezoluciju. 

"Sve je to politika", istakao je republikanski lider u donjem domu Kongresa Kevin Mekarti, dok je kongresmen Stiv Skalis, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu zaljučio da je to "samo još jedna prilika da se napadne predsjednik".

Tramp je više puta napadao četiri članice Predstavničkog dom Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, od kojih nijedna nije bjelkinja.

Ilhan Omar, Aleksandrija Okasio-Kortez, Ajana Presli, Rašida Tlaib(Foto: Reuters)

Tramp nije odstupio i preko Tvitera je poručio da kongresmeni koji nisu zadovoljni sa SAD "mogu da odu".

Nedugo zatim je teksaški kongresmen Al Grin iznio optužbe na račun predsjednika i efektivno zatražio glasanje o impičmentu Trampa. 

Do glasanja o impičmentu bi potencijalno moglo doći ove nedjelje.

Mnoge demokrate smatraju da je tako nešto preuranjeno, ali Grin želi da iskoristi sve veću odbojnost prema Trampu zbog rasističkih tvitova.

On je rekao da je Tramp nepodoban za obavljanje funkcije i da je "bilo dosta".

Grin je do sada dva puta bezuspješno pokušavao da izazove glasanje o impičmentu Trampa.