NASTAVLJENI UDARI NA PROVINCIJU POD KONTROLOM EKSTREMISTA

Opservatorija: U vazdušnim napadima sirijskih snaga u Idlibu ubijeno 10 civila

Samo u Arihi u granatiranju koje je pogodilo dvije stambene zgrade ubijeno je devet civila, uključujući dvoje djece, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava
462 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Idliba, Foto: BETA/AP
Detalj iz Idliba, Foto: BETA/AP

Deset civila ubijeno je danas u Siriji u vazdušnim napadima vladinih snaga na sjeverozapadnu provinciju Idlib koju pod kontrolom drže ekstremisti, javila je sirijska nevladina organizacija Opservatorija za ljudska prava.  

Idlib posljednja tri mjeseca bombarduju i granatiraju sirijske vladine snage i njihovi ruski saveznici. 

Samo u Arihi u granatiranju koje je pogodilo dvije stambene zgrade ubijeno je devet civila, uključujući dvoje djece, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. 

Na drugom mjestu u toj provinciji jedno dijete je poginulo u napadima na poljoprivredno zemljište, naveo je isti izvor.

Od kraja aprila snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada i njegovi ruski saveznici skoro svakodnevno bombarduju i granatiraju provinciju Idlib i zone pored oblasti Alep, Hama i Latakija. 

U srijedu je u Arihi bila dramatična situacija uhvaćena na snimku koji se brzo proširio društvenim mrežama. Dvije djevojčice zarobljene u srušenoj zgradi poslije vazdušnog udara pridržavale su svoju malu sestru koja je visila nekoliko metara iznad tla. Jedna od djevojčica je ubrzo poslije toga umrla, dok su njene dvije sestre prebačene u bolnicu.

Provincija Idlib, sa oko tri miliona stanovnika, pod kontrolom je ekstremista grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide. 

Tu su prisutne i druge pobunjeničke i ekstremističke grupe. 

U vazdušnim i artiljerijskim napadima poginulo je više od 750 civila u posljednja tri mjeseca, prema procjeni Opservatorije. 

Više od 400.000 ljudi je raseljeno od kraja aprila, prema podacima UN-a.

"Cijeli gradovi i sela su izgleda ispražnjeni pošto su njihovi stanovnici pobjegli", saopštio je u petak Biro UN za koordinaciju humanitarnim pitanjima (Ocha) u izvještaju.

Napadi se nastavljaju uprkos sporazumu zaključenom u septembru 2018. izmedju Rusije i Turske, koja podržava neke pobunjeničke grupe, da bi se izbjegla velika ofanziva vladinih snaga u Idlibu, navodi Frans pres.

Preporučujemo za Vas