Američka banka prijavila da su joj ukradeni podaci 106 miliona klijenata

Pogođeni su klijenti koji su podnijeli zahtjev za proizvode vezane za kreditne kartice ili koji su tražili da dobiju kreditnu karticu banke
1419 pregleda 0 komentar(a)
Capital One banka (ilustracija), Foto: Shutterstock
Capital One banka (ilustracija), Foto: Shutterstock

Američka banka "Capital One" saopštila je da su nedavno ukradeni lični podaci 106 miliona njenih američkih i kanadskih klijenata kao i da je osumnjičenu hakerku uhapsila američka savezna policije FBI.

Ustanovljeno je da je osoba spolja imala nedozvoljen pristup mreži banke i došla do određenih ličnih podataka, navela je banka u saopštenju juče.

Pogođeni su klijenti koji su podnijeli zahtjev za proizvode vezane za kreditne kartice ili koji su tražili da dobiju kreditnu karticu banke "Capital One", naveo je isti izvor.

Oko 100 miliona američkih državljana i gotovo šest miliona kanadskih državljana je pogođeno, navela banka dodajući da brojevi računa bankovne kartice ni informacije za povezivanje na račun nisu ukradeni, a nijesu ugroženi ni brojevi socijajlnog osiguranja, što se u tim zemljama koristi kao lični matični broj.

Međutim jesu hakovana imena, adrese, poštanski kodovi, brojevi telefona, imejl adrese, datum rođenja ili prijavljeni prihodi.

Hakerka koja je iskoristila propust u klaudu "Capital One" banke takođe je došla do djelimičnih informacija osoba sa kreditnim karticama kao što je njihova istorija plaćanja ili njihov sadašnji iznos računa.

Federalni istražni biro uhapsio je 33-godišnju Pejdž Tompson, iz Sijetla u državi Vašington, zaposlenu u tehnološkoj industriji, koja koristi i nadimak "eratična" (erratic), saopštilo je američko Minsitarstvo pravde. Tužioci su je optužili za kompjutersku pronevjeru i zloupotrebu i da je ona iza tog hakerskog upada.

Oko 140.000 brojeva socijalnog osiguranja, i 80.000 brojeva bankovnih računa je ukradeno. Za kanadske klijente hakovano je gotovo milion brojeva osiguranja.

"Vjerujemo na osnovu analize da je malo vjerovatno da su ukradeni podaci upotrebljeni za pronevjeru ili da ih je osoba koja ih je ukrala dalje proširila. Ipak ćemo nastaviti da istražujemo", navela je banka.

Banka je navela da je zaustavila upad 19. jula dva dana pošto je o tome obavještena, dodajući da se upad dogodio između 12. marta i 17. jula ove godine.