Pjongjang: Testiranje projektila je upozorenje za SAD i Južnu Koreju

Trikovi kojima se koriste američke i južnokorejske vlasti kako bi opravdale vojnu vježbu nisu mogli prikriti njihovu agresivnu prirodu, navodi se u saopštenju
904 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Testiranje projektila koje je Sjeverna Koreja izvela na istočnoj obali "odgovarajuće je upozorenje" vlastima SAD i Južne Koreje, saopštila je zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja ispalila je, kako se vjeruje, dvije balističke rakete kratkog dometa u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu. Projektili su letjeli oko 450 kilometara prije nego što su pali u Japansko more (Istočno more).

To je bilo četvrto lansiranje u manje od dvije sedmice.

Reakcija na manevre SAD i Južne Koreje

KCNA je citirala sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una koji je istakao da je "spomenuta vojna akcija bila prilika da se pošalje odgovarajuće upozorenje zbog zajedničke vojne vježbe koju sprovode američke i južnokorejske vlasti".

Portparolka sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova ranije je u izjavi za KCNA rekla da su testovi reakcija na trenutne manevre koje izvode oružane snage Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Dolazak američke nuklearne podmornice u južnokorejsku luku prisilio je Sjevernu Koreju na dalji razvoj programa naoružanja. Trikovi kojima se koriste američke i južnokorejske vlasti kako bi opravdale vojnu vježbu nisu mogli prikriti njihovu agresivnu prirodu, navodi se u saopštenju.

Rezolucije Ujedinjenih nacija zabranjuju Sjevernoj Koreji da lansira balističke rakete, bilo one kratkog, srednjeg ili dugog dometa, podsjeća Hina.

Bonus video: