Unesko zabrinut za Maču Pikču zbog izgradnje aerodroma

Tvrđava Inka je jedna od najvećih turističkih atrakcija na svijetu
2847 pregleda 0 komentar(a)
Maču Pikču, Foto: Pixabay
Maču Pikču, Foto: Pixabay

Vlsti u Peruu naljutile su Unesko zbog izgradnje novog aerodroma, jer on može veoma štetno da utiče na istorijsko nasljeđe Inka u Svetoj dolini.

Unesko je poslao pismo peruanskoj vladi u kome traži informacije o izgradnji novog aerodroma u blizini Maču Pikčua i kakav bi uticaj mogao da ima na tvrđavu Inka, koja je jedna od najvećih turističkih atrakcija i predstavlja svjetsko nasljeđe.

U pismu se navodi da su vlasti u obavezi da zaštite svjetsko nasljeđe i direktno se obraćajući u vezi sa Činčero, starim selom Svete doline blizu grada Kisko gdje aerodrom treba da bude izgrađen.

Peru mora da koordinira sa Uneskom, Agencijom za kulturu pri Ujedinjenim nacijama, u vezi bilo kakve izgradnje blizu Maču Pikčua i Kuska, a odgovor očekuju do 25. avgusta.

Nije prvi put da Unesko šalje opomenu Peruu vezanu za Maču Pikču. U 2017. godini postojala je opasnost da se spomenik uništi zbog prevelikog broja posjetilaca. U te svrhe stavljena je kontrola na broj turista i to na 5.000 turista dnevno ljeti. To je duplo veći broj nego što je Unesko predložio. Oko 1,5 miliona turista posjeti Maču Pikču, koliko ih je bilo 2017. godine, i broj stalno raste. Vlasti su se nadale da bi izgradnja aerodroma nadomak tvrđave duplirala posjetu.

Predsjednik Perua Martin Vizkara izjavio je da će aerodrom biti izgrađen do 2023. godine i na nedavnom govoru iskoristio priliku da odagna sumnje svih da će konstrukcija da ugrozi istorijski spomenik, prenosi B92.

Vlasti su istakle da Kusko primi 3,5 miliona posjetilaca godišnje što je i do nekoliko puta manje koliko prima neka druga svjetska atrakcija, piše Gardijan. Njihov cilj je da promovišu turistički potencijal i da ništa manje nisu opterećene ni druge svjetske turističke atrakcije.