Moskva: Pobjeđujemo SAD u trci naoružanja

Ruska nuklearna agencija, uprkos havariji prošle nedjelje, obećava da će nastaviti da razvija novo nuklearno oružje
3926 pregleda 3 komentar(a)
Ruski i NATO avioni iznad Baltika, Foto: Screenshot/YouTube
Ruski i NATO avioni iznad Baltika, Foto: Screenshot/YouTube

Kremlj se juče pohvalio da dobija trku u nastojanju da razvije najnaprednije nuklearno oružje uprkos misterioznom incidentu prošle sedmice na sjeveru Rusije, koji je izazvao privremeni rast radijacije u toj oblasti.

“Rosatom”, ruska državna nuklearna agencija, saopštila je da se incident 8. avgusta dogodio tokom raketnog testa u Bijelom moru. Tom prilikom je poginulo najmanje pet inženjera, a tri osobe su ranjene.

“Rosatom” je najavio da će nezavisno od toga nastaviti razvoj novog oružja, nazivajući herojima osobe koje su stradale u incidentu.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u ponedjeljak na Tviteru da je njegova zemlja „naučila mnogo” iz eksplozije, koja se po njegovoj pretpostavci desila tokom testiranje krstareće nuklearne rakete kojom se prošle godine hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija, koja tvrdi da raketa ima „neograničeni domet” i u stanju je da izbjegne bilo koju odbranu, nazvala je raketu “9M730 Burevestnik”.

Tramp je istakao da SAD ima „sličnu, ali napredniju tehnologiju“, dodajući da su Rusi zabrinuti za kvalitet vazduha oko postrojenja i šire, u situaciji koju je opisao riječima „nije dobro“.

Međutim, na pitanje da prokomentariše Trampovu izjavu, Putinov portparol Dmitriji Peskov kazao je juče da je Rusija, a ne SAD, na prvoj liniji u razvoju novog nuklearnog oružja.

„Naš predsjednik je u više navrata istakao da ruska tehnika znatno nadmašuje nivo koji su druge zemlje uspjele da u ovom trenutku dostignu, i u velikoj mjeri je jedinstvena”, naglasio je Peskov.

U obraćanju naciji 2018. godine, Putin je objelodanio čitav arsenal „novog, nepobjedivog nuklearnog oružja”, uključujući krstareće rakete na nuklearni pogon, podvodni dron na nuklearni pogon i lasersko oružje.

U pokazatelju da je situaciju u kojoj je prošle nedjelje došlo do eksplozije i dalje zabrinjavajuća, ruske novinske agencije su juče prenijele da su vlasti savjetovale stanovnicima obližnjeg sela da nakratko napuste domove dok se ne završi sanacija oblasti. Ta preporuka je kasnije povučena, objavili su isti mediji.

Ruski hidrometeorološki zavod saopštio je juče da je nivo radijacije u obližnjem gradu Severodvinsk povećan za 16 puta od havarije u prošli četvrtak, dok su ljekari koji su liječili žrtve poslati u Moskvu na dodatne pretrage. Oni su prema pisanju agencija TASS potpisali sporazum o neotkrivanju podataka o prirodi nesreće.

Ruski lovac otjerao NATO avion

Ruski bombarder je primorao NATO avion da uzmakne nakon što je letjelica zapadne alijanse prišla avionu u kojem se nalazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznad neutralnih voda Baltičkog mora, prenijela je juče agencija TASS.

Avion u kojem se nalazio Šojgu vraćao se u Moskvu iz ruskog baltičkog regiona Kalinjingrad - koji se nalazi između Litvanije i Poljske - i u njemu je bio novinar agencije TASS. Navodi se da je španski lovac “F-18” stacioniran u Litvaniji pokušao da priđe Šojguovom avionu, usljed čega je reagovao jedan od dva ruska aviona “SU-27” koji su bili u njegovoj pratnji.

Na snimku incidenta objavljenom na ruskim medijima vidi se ruski avion kako oštro skreće lijevo u pravcu NATO aviona, usljed čega se on udaljava.

Šojgu je inače u Kalinjingradu prisustvovao ceremoniji početka gradnje nove vojne akademije.

Bonus video: