U RAZMJENI VATRE POGINULO DESETORO LJUDI

"Zar će svijet tiho posmatrati etničko čišćenje u Kašmiru, kao što je to bilo sa Srebrenicom"

Pakistan i Indija se redovno međusobno optužuju za neisprovociranu vatru u Kašmiru
3021 pregleda 2 komentar(a)
Pakistanski premijer Imran Kan, Foto: Reuters
Pakistanski premijer Imran Kan, Foto: Reuters

Vojska i policija Pakistana saopštile su danas da su tri vojnika i dva civila ubijena od "neisprovocirane vatre" Indije duž Linije kontrole u Kašmiru, teritorije oko koje se spore te dvije nuklearne sile.

Pakistanska vojska je navela da su njeni pripadnici uzvratili vatru, ubili pet indijskih vojnika i oštetili indijske bunkere duž Linije kontrole koja Kašmir dijeli na indijski i pakistanski dio.

U saopštenjima se navodi da su tri pakistanska vojnika ubijena kada su indijske snage gađale njihov položaj u mjestu Lipa, a da su dva civila stradala od granata koje je Indija ispalila na selo u mjestu Punč.

U pitanju su prvi oružani sukobi Pakistana i Indije otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo ustavnu autonomiju Kašmira, što je povećalo tenzije s Islamabadom.

Pakistanska vojska navodi da dvije strane i dalje razmjenjuju vatru.

Za sada nema potvrda tih tvrdnji od nezavisnih izvora. Pakistan i Indija se redovno međusobno optužuju za neisprovociranu vatru u Kašmiru.

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog prije 24 godine u Srebrenici.

"Zar će svijet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom", naveo je Kan na Tviteru.

Oko 3.000 Pakistanaca protestovalo je danas u Islamabadu, uzvikujući slogane protiv Indije i noseći crne zastave, u namjeri da skrene pažnju međunarodne zajednice na kršenja ljudskih prava u Kašmiru.

Obje države polažu pravo na ceo Kašmir, a teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana od njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Preporučujemo za Vas