Danci se nadaju da je Trampova ideja za kupovinu Grenlanda šala

Tramp, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru posjetiće Dansku prvi put početkom septembra
3568 pregleda 2 komentar(a)
Grad Tasilak na Grenlandu, Foto: Pixabay
Grad Tasilak na Grenlandu, Foto: Pixabay

Bivši premijer Danske Lars Loke Rasumsen jedan je od nekoliko danskih političara koji su izrazili skepsu prema navodnom interesovanju američkog predsjednika Donalda Trampa za kupovinu Grenlanda.

"To je sigurno prvoaprilska šala", napisao je Rasmusen na Twitteru.

Aja Šemnic Larsen, jedna od dvoje grenlandskih zastupnika u Danskom parlamentu, takođe je odbacila tu ideju.

"Ne, hvala Trampovoj kupovini Grenlada! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo sa Danskom trebalo bi biti put prema jačem i dugoročno nezavisnijem Grenlandu", napisala je Larsen na Twitteru.

Martin Lidegard, zastupnik Socijalno liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je da se nada da je Trampov interes šala.

"Tramp da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju nezavisnost za grenlandski narod, a takođe i veliki gubitak za Dansku", napisao je Lidegard na Twitteru.

Mediji su objavili da je Tramp razgovarao sa saradnicima i savjetnicima o ideji da SAD kupi ostrvo Grenland kako bi se proširio američku teritoriju.

Kako prenose agencije, zamisao o kupovinu velikim dijelom zaleđenog ostrva, koje je autonomno područje Danske i nalazi se između sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana, neki savjetnici Trampa su shvatili kao šalu, dok su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir.

Američki predsjednik Hari Truman ponudio je 1946. godine 100 miliona dolara kako bi kupio Grenland, prenosi agencija Hina.

Tramp, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru posjetiće Dansku prvi put početkom septembra.

Za sada ne postoje naznake da će kupovina Grenlanda biti dio razgovora sa Dancima.

Bonus video: