PAKISTAN SE NE OGLAŠAVA

Nju Delhi: U Kašmiru jako napeto, traje intezivna paljba

Indijski vojnik je navodno ubijen, ali njegova smrt nije potvrđena iz službenog izvora
718 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sringara (Kašmir), Foto: Reuters
Detalj iz Sringara (Kašmir), Foto: Reuters

Indija i Pakistan danas su razmjenjivali "intenzivnu" prekograničnu paljbu u Kašmiru, saopštila je indijska vlada dok napetost i dalje vlada pošto je Nju Delhi početkom avgusta odlučio ukinuti autonomiju te regije.

Dva suparnika redovno razmjenjuju vatru iznad kontrolne crte na spornom himalajskom području podijeljenom između dvije zemlje.

No u subotu se "razmjena vatre", ocijenjena kao "intenzivna", nastavljala tokom poslijepodneva, rekao je visoki indijski zvaničnik.

Indijski vojnik je navodno ubijen, ali njegova smrt nije potvrđena iz službenog izvora.

Pakistan pak zasad ne komentariše sukob koji je u toku.

Delhi je 5. avgusta objavio da ukida autonomni status indijskog Kašmira, teritorije sa muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojeg su dvije zemlje već dvaput ratovale.

Pakistan i Kina su u petak uveče uspjeli uvjeriti UN-ov Savjet bezbjednosti da održi sjednicu o stanju u Kašmiru iza zatvorenih vrata, što je prva takva sjednica od indijsko-pakistanskog rata 1971.

Pakistanski premijer Imran Kan je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja sjednice rekavši da UN treba voditi računa o patnji kašmirskog naroda i osigurati rješavanje sukoba.

"Ne trebaju nam međunarodna njuškala govoriti što ćemo raditi. Zemlja smo s više od milijardu stanovnika", rekao je indijski ambasador u UN-u Sjed Akbarudin.

Te su izjave u skladu s tradicionalnim stanovištem Delhija koji se protivi raspravama o Kašmiru u UN-u, smatrajući da je to unutrašnje pitanje.

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je u petak nuklearne sile da sjednu za pregovarački sto i da "smanje napetost bilateralnim dijalogom".

U subotu je Nju Delhi djelimično uspostavio telefonske veze u dolini Kašmira. Sedamnaest od stotinjak telefonskih centrala opet radi, rekao je načelnik lokalne policije za AFP. Internet i mobilna telefonija još ne rade.

Preporučujemo za Vas