PROTIV NASILNOG RAZBIJANJA PROTESTA

Tramp upozorio da bi nasilje u Hongkongu moglo naštetiti trgovinskom sporazumu

Tramp je pozvao kineskog predsjednika da "sjedne" s liderima protesta, ali priznao je da to nije stil čelnika u Pekingu
561 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp je upozorio da bi potencijalno nasilno razbijanje protesta u Hongkongu moglo naštetiti postizanju trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država i Kine.

Tramp je pozvao kineskog predsjednika Sija Đinpinga da "sjedne" s liderima protesta koji se odvija već 11 sedmica zaredom, ali priznao je da to nije stil čelnika u Pekingu.

"Volio bih da vidim kako se stanje u Hongkongu rješava na vrlo humanitaran način", kazao je Tramp dodavši: "To bi bilo vrlo dobro za postizanje trgovinskog sporazuma."

S druge strane, kako je istakao, nasilje bi izazvalo pritisak na šanse za postizanje sporazuma s Kinom, prenosi Hina

"Mislim da bi meni bilo puno teže potpisati sporazum ako on učini bilo što nasilno u Hongkongu", kazao je Tramp, navodeći da bi sklapanje sporazuma nakon mogućeg razbijanja protesta bilo nepopularno u američkoj javnosti.

Demonstranti su od početka juna zauzeli ulice i prometna mjesta u Hongkongu, a masovni protesti počeli su protiv predloga zakona koji je otvarao mogućnost nastavka krivičnog progona u Kini izručenjem.

Tramp je već ranije izrazio zabrinutost gomilanjem kineske vojske u blizini granice s Hongkongom, bivšom britanskom kolonijom koja se 1997. vratila pod kinesku vlast, ali ima odvojeni pravni sistem po načelu "jedna zemlja dva sistema".

Tramp nije do sada jasno izražavao podršku demonstrantima, ali izrazio je podršku "slobodi" i "demokratiji".

SAD i Kina ušle su u trgovinski rat prošle godine, uvodeći carine međusobno.

Očekuje se da će SAD u ponedjeljak objaviti dalja pravila za poslovanje s kineskom kompanijom Huavej.

Preporučujemo za Vas