Australijski kardinal osuđen zbog zlostavljanja dječaka bi mogao izaći iz zatvora

Pel je u martu ove godine osuđen zbog seksualnog zlostavljanja dvojice trinaestogodišnjih dječaka
1071 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Pel, Foto: AP
Džordž Pel, Foto: AP
Ažurirano: 19.08.2019. 11:29h

Australijski kardinal Džordž Pel, najviši katolički sveštenik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja djece koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu, mogao bi u srijedu izići iz zatvora bude li njegov pokušaj pobijanja presude uspješan.

Apelacioni sud u Melburnu će 21. avgusta donijeti odluku i zavisno od nje, Pel bi mogao odmah izaći iz zatvora, njegov slučaj bi mogao biti ponovo poslat na obnovu postupka, ili bi mogao ponovo biti poslat u zatvor.

Nekadašnji bliski savjetnik pape Franja osuđen je u martu ove godine zbog seksualnog zlostavljanja dvojice trinaestogodišnjih dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom horu u katedrali Svetog Patrika u Melbournu. On tvrdi da je nevin.

Trojica sudija apelacionog suda u Melbournu u junu su na dvodnevnom ročištu razmatrati Pelov zahtjev da mu se odobri žalba na presudu i samu žalbu, prenosi Hina.

Na kraju ročišta sudije su se pozvale na svoje pravo da donesu odluku kasnije. Nakon ročišta Pel je poslat natrag u zatvor gdje je dočekao 78. rođendan u samici.

Pel je najviši zvaničnik Katoličke crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Bivši nadbiskup Melbourna i Sidneja smatra da je prvostepena presuda 'nerazumna' jer se temelji jedino na svjedočanstvima jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Predsjednica Vrhovnog suda En Ferguson pročitaće sažetak odluke, koja bi mogla biti donesena većinom glasova ili jednoglasno, a prenosiće se uživo na internet stranici suda u 9.30 sati po lokalnom vremenu.

Bonus video: