NAKON PET GODINA ISTRAGE

Njujork otpustio bijelog policajca zbog ubistva crnca 2014. godine

Video-snimak pogibije doveo je do višegodišnjih protesta i zahtijeva crnačkih aktivista i liberalnih političara da Pantaleo ostane bez posla
1448 pregleda 1 komentar(a)
Džejms O'Nil, Foto: Reuters
Džejms O'Nil, Foto: Reuters

Poslije pet godina istrage i protesta, policajac iz Njujorka otpušten je danas zbog smrti nenaoružanog crnca koga je gušio, čiji je umirući vapaj "Ne mogu da dišem!" podstakao raspravu širom SAD o rasnoj politici i policijskoj upotrebi sile.

Policijski komesar Njujorka Džejms O'Nil rekao je da je otpustio Daniela Pantalea koji je bijelac, na osnovu nedavne preporuke disciplinskog sudije. Rekao je da je jasno da Pantaleo "više ne može biti policajac Njujorka".

"Niko ne može da promijeni ono što je uradio", rekao je O'Nil, "naročito kada je posljedica smrt drugog čovjeka".

Smrt Erika Garnera nazvao je "nepovratnom tragedijom" koja "mora imati posljedicu".

Predsjednik policijskog sindikata, Patrik Linč, optužio je O'Nila da je "politiku i svoj lični interes stavio iznad policajaca koje, kako tvrdi, on predvodi".

Linč je pozvao policajce da "postupaju maksimalno oprezno u ovoj novoj stvarnosti, u kojoj ih mogu smatrati 'bezobzirnim' samo zbog obavljanja svog posla".

Video-snimak pogibije doveo je do višegodišnjih protesta i zahtijeva crnačkih aktivista i liberalnih političara da Pantaleo ostane bez posla. Gradski zvaničnici dugo su insistirali na tome da ne mogu preduzimati mjere dok se ne završi krivična istraga.

Velika porota države Njujork odbila je da optuži Pantalea 2014. godine. Međutim, savezne vlasti držale su pet godina otvorenom istragu kršenja građanskih prava, prije no što su prošlog mjeseca objavile da neće podnijeti tužbu.

Pantaleov advokat je insistirao na tome da je oficir upotrijebio razumnu količinu sile i da nije želio da povrijedi Garnera. 

O'Nil je rekao da je Pantaleo najprije Garnera držao "kragnom" dok nisu pali na jedan izlog.

Ali, ni pošto su drugi policajci oborili Garnera na zemlju, Pantaleo nije popustio stisak, što je, kako je rekao, bila greška koja ga je sada koštala posla.

Garnerova smrt dogodila se u vrijeme sve jačeg nezadovoljstva javnosti zbog policijskih ubistava nenaoružanih crnaca, te je nastao i sveamerički pokret "Black Lives Matter" (Važni su i životi crnaca). 

Samo nekoliko nedjelja kasnije, u Fergusonu u Misuriju su izbili protesti zbog fatalne pucnjave tinejdžera Majkla Brauna. Kasnije 2014. godine, čovjek ljut zbog slučajeva Garner i Braun ubio je dvojicu policajaca iz Njujorka iz odmazde. 

Na nedavnom administrativnom suđenju u sjedištu policije, Pantaleovi advokati su tvrdili da je on koristio odobrenu tehniku da bi savladao Garnera koji je odbio da mu stave lisice pošto su ga optužili za prodaju neoporezovanih cigareta.

Na video-snimku se pokazalo da je Pantaleo u početku pokušao da koristi dvije odobrene taktike savladavanja Garnera koji je od njega bio mnogo krupniji (188 santimetara) i teži (180 kilograma), ali završio je gušeći Garnera rukama i pošto je pao na trotoar.

Na snimcima se vidi kako je Garner koji je u to vrijeme imao 43 godine, viče: "Ne mogu da dišem!", bar 11 puta prije no što se onesvijestio. 

Kancelarija medicinskog inspektora saopštila je da je gušenje doprinelo Garnerovoj smrti. 

Pitanja pravosudnog političkog upravljanja tim slučajem imala su uticaja i na sudbinu lokalnih, njujorških kandidata za predsjednika SAD.