Tramp otkazao posjetu Danskoj: Ljut zbog toga što neće da mu prodaju Grenland

Danski političar Soren Espersen, kazao je za nacionalnu televiziju da ako je Tramp ozbiljan u svojoj namjeri, da je to onda konačan dokaz da je američki predsjednik poludio
5718 pregleda 13 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp, otkazao je posjetu Danskoj nakon što je premijerka Mete Frederiksen odbila da proda Sjedinjenim Američkim Državama Grenlnad, prenosi BBC.

Tramp je trebao da posjeti Dansku, 2. septembra na poziv danske kraljice Margarete Druge.

Predsjednik SAD-a je prošle nedjelje kazao da je zainteresovan za kupovinu Grenlanda, koji je autonomna pokrajna Danske.

Frederiksen je takvu ponudu nazvala apsurdnom, i iskazala vjeru da predsjednik SAD-a vjerovatno nije bio ozbiljan.

"Danska je veoma posebna zemlja u kojoj žive nevjerovatni ljudi, ali nakon što je premijerka Mete Frederiksen izjavila da nije zainteresovana za raspravu o mogućoj prodaju Grenlanda, otkazao sam naš sastanak za neki drugi put", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Portparol Bijele kuće je takođe potvrdio da je posjeta otkazana.

Trampa su nakon izjave o zaintersovanosti kupovine Grenlanda pitali da li razmatra da razmjeni neki dio teritorije SAD-a, na šta je predsjednik SAD odgovorio "Postoje brojne opcije"-

Ovakva ponuda naišla je na odbijanje od strane grenlandskih i danskih zvaničnika.

"Grenland nie na prodaju. Otvoreni smo za trgovinu i saradnju sa drugim državama , uključujući i SAD", kazao je premijer autonomne danske oblasti Kim Kilsen.

Bivši premijer Danske Lars Loke Rasmusen, je na svom Tviter nalogu napisao "Mora da je 1. April poranio".

Danski političar Soren Espersen, kazao je za nacionalnu televiziju da ako je Tramp ozbiljan u svojoj namjeri, da je to onda konačan dokaz da je američki predsjednik poludio.

Bonus video: