Tramp sad želi konzulat na Grenlandu

Osnivanje konzulata dio je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku
696 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da otvori američki konzulat na Grenlandu, a usred sve veće strateškog i ekonomskog interesovanja za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku, prijestonici Grenlanda, dio je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenosi AP.

"SAD imaju strateški interes za unaprjeđenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona", navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za spoljne poslove.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom, prenosi Tanjug.

U pismu se navodi da će konzulat biti "ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unaprjeđenje američkih interesa na Grenlandu".

Stejt department je naveo da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.

Tramp je prošle nedjelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenlandpredložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

SAD su otvorile konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske. Zatvoren je 1953. godine.

Bonus video: