Prijeti da će prerasti u opasnu oluju: Uragan Dorian ide prema Bahamima i Floridi

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je stanovnike Floride da se pridržavaju zvaničnih upozorenja
2346 pregleda 1 komentar(a)
Uragan Dorian
Uragan Dorian

Uragan Dorian ide prema Bahamima i obali Floride u četvrtak, potican toplim vodama Atlantskog okeana te prijeti da će prerasti u opasnu oluju treće kategorije.

Dorian je ranije okrznuo Karibe, ne nanijevši veću materijalnu štetu. Očekuje se međutim da će uragan ojačati te da će sljedećih nekoliko dana Bahame i jugoistok Sjedinjenih Država pogoditi kiše, jaki vjetrovi i za život opasni talasi, objavio je Nacionalni centar za uragane smješten u Majamiju.

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je stanovnike Floride da se pridržavaju zvaničnih upozorenja.

Guverner Ron De Santis proglasio je vanredno stanje u srijedu i pozvao stanovnike koji žive duž istočne obale da naprave zalihe hrane i vode za najmanje sedam dana.

"Čini se da će uragan Dorian pogoditi Floridu u nedjelju u noći", napisao je Tramp na Twitteru. "Budite spremni i molim vas pratite državna i savezna upustva, biće to snažan uragan, možda jedan od najjačih".

Američka obalna straža u srijedu je rekla da sva plovila u luci Ki Vest treba skloniti u sigurna skloništa prije početka vikenda na Praznik rada, a brodovi za duge plovidbe moraju planirati da napuste luku prije početka oluje.

Očekuje se da bi Dorian, koji je još oluja prve kategorije, mogao prerasti u oluju treće kategorije na Safir- Simpsonovoj ljestvici od pet kategorija, s vjetrovima jačim od 178 kilometara na sat, dok ne dosegnu kopno, vjerovatno floridsku istočnu obalu u ponedjeljak te prije no što se zadrži nad centralnom Floridom u utorak, rekli su prognostičari Nacionalnog centra za uragane.

Prema dosadašnjoj putanji očekuje se da će se uragan kretati u smjeru istočno od jugoistočnog i središnjeg dijela Bahama danas i u petak, rekli su prognostičari te dodali da će zahvatiti sjeverozapad Bahama u subotu.

Očekuje se da će prerasti u jak uragan do petka popodne i nastaviti tom žestinom dok ne pređe na kopno.

Bonus video: