Ljubav u doba suzavca: Politika i romansa na hongkonškim barikadama

Dvadesetogodišnji Nik upoznao je Ebi na fakultetu u junu, u vrijeme kada se počela zakuhtavati rasprava o zakonu o izručenju u Kinu. Protivljenje zakonu podstaklo je masovne proteste, koji su od mirnih ubrzo postali nasilni
662 pregleda 0 komentar(a)
Nik i Ebi, Foto: Screenshot/YouTube/AFP
Nik i Ebi, Foto: Screenshot/YouTube/AFP

Nježnim namještanjem gas maske, čvrstim držanjem za ruke ispred policijskih barikada i trčanjem kroz vrtlog suzavca procvjetala je ljubav između Ebi i Nika na hongkonškim prosvjedima.

Većina protestanata na višemjesečnim prodemokratskim protestima u Hong Kongu su studenti, takozvani "neustrašivi", oni koji podnose suzavce, gumene metke i pritvaranja kako bi odbranili vrijednosti svoga grada.

Poput Ebi i Nika, koji ne otkrivaju svoja prava imena, mnogi protestanti su mladi, načitani i trebali bi biti prvi u redu za dobro plaćene poslove u gradskom finansijskom sektoru. Umjesto toga, politika ih je dovela na prve linije obrane.

Zakon koji je potaknuo talas nasilja

Dvadesetogodišnji Nik upoznao je Ebi na fakultetu u junu, u vrijeme kada se počela zakuhtavati rasprava o zakonu o izručenju u Kinu. Protivljenje zakonu podstaklo je masovne proteste, koji su od mirnih ubrzo postali nasilni.

Protestanti već nedjeljama izbjegavaju suzavce i bježe od interventnih policajaca. Hongkonška policija ih smatra "pobunjenicima", a Kina "teroristima".

Zaljubljeni par je otada zajedno proveo sate i sate na barikadama suočavajući se s interventnom policijom, a njihova druženja začinjena su adrenalinom i potaknuta nepravdom zbog nepopustljivosti gradskih vlasti.

"Od juna smo na protestima gotovo svaki vikend", rekla je Ebi. "Nije poenta u zabavljanju, ali je jako dobro podijeliti to iskustvo s nekim. Jedinstveno je", istakla je.

Zajedno kroz proteste

Par je zajedno odlazio na proteste, a od običnih i neupadljivih studenata pretvarali su se u pobunjenike u crnom noseći gas maske i naočare, zauzimajući pozicije tek nekoliko redova udaljene od žestokih protestanata koji ciglama gađaju policiju.

"Ako poživim dovoljno dugo da to kažem svom sinu i unuku, to će biti izvrsna priča", kaže Nik, student humanističkih nauka.

Na nedavnom protestu u okrugu Cuen Van, Nik je pridržavao kišobran iznad Ebi dok mu je dvaput provjeravala kopče na gas maski, u posljednjim trenucima nježnosti prije zasipanja suzavcem. U haosu koji je nastao par se razdvojio. Iako obavijen gasom, Nik je svejedno skinuo svoje zaštitne naočare i pokušavao poslati poruku svojoj djevojci.

"Bio sam zabrinut", rekao je kasnije za AFP. "Obično se s njom ne guram naprijed. Izgubili smo se kada je policija bacila prvi suzavac. Pronašao sam je sat vremena kasnije u obližnjem trgovačkom centru", rekao je Nik.

'Sad ili nikad'

Oboje su jako motivisani i nastoje ispraviti neuspjeh 'pokreta kišobrana' 2014. koji je zaustavljen nakon dva i po mjeseca protesta.

Ovoga puta se ne nazire kraj protesta protiv zakona o izručenju u Kinu. Zakon koji je suspendovan, ali ne i službeno povučen, simbol je polaganog preuzimanja kontrole Pekinga nad gradom koji uživa jedinstvene slobode.

"Jedan sam od onih koji zagovaraju demokratiju. Ako zakon prođe mogao bih biti izručen u Kinu", kaže Nik.

"Ovaj pokret je izazvao pažnju kineske vlade. Ovo je sad ili nikad za Hong Kong."

Nik i Ebi nikada nisu sami jer se politika i romansa isprepleću.

Isprepletanje politike i romanse

Protesti su ponovno spojili 33-godišnjake, Sini i Čarlsa nakon prekida veze. Čarls ne može zaboraviti protest na kome je Sindi učestvovala bez njega, a bio je nasilan. "Nisam je mogao dobiti. Bio sam jako zabrinut", rekao je.

"Shvatio sam da mi je zaista jako važna. Tada sam znao da trebamo ponovno biti zajedno", dodao je Čarls za AFP, prenosi agencija Hina.

Dok se Nik i Ebi prisjećaju još jednog vikenda nasilja u Hong Kongu, priznaju da su spremni rizikovati sve u borbi za budućnost njihovog grada. "Ako me ubiju i to pomogne Hong Kongu, pomirću se s tim", rekla je Ebi.

Iako su oboje sigurni da čine pravu stvar, počinje ih sustizati umor nakon tromjesečnih protesta. "Iscrpljeni smo od sukoba sa policijom, primanja gumenih metaka. Ne bi trebalo biti tako", zaključio je Nik.

Bonus video: