Preminuo Robert Mugabe: Od heroja do diktatora

Mugabe je bio prvi premijer Zimbabvea kada je ta afrička zemlja proglasila nezavisnost od Velike Britanije, 1980. godine. Svrgnut je sa vlasti 2017. godine
11495 pregleda 17 komentar(a)
Mugabe, Foto: Reuters
Mugabe, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2019. 09:20h

Robert Mugabe, bivši dugogodišnji lider Zimbabvea, preminuo je u 96. godini, potvrdila je njegova porodica za BBC.

Mugabe je bio prvi premijer Zimbabvea kada je ta afrička zemlja proglasila nezavisnost od Velike Britanije, 1980. godine. Na toj funkciji je bio do 1987. godine, a sve do 2017. je obavljao dužnost predsjednika.

Svrgnut je sa vlasti u vojnom puču novembra 2017. godine.

Mugabe je bio vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine bjelačke manjine.

Rođen je 21. februara 1924. godine u tadašnjoj Rodeziji.

Zbog kritikovanja vlasti u Rodeziji 1964. u zatvoru je proveo više od deceniju.

Izabran je za lidera Afričke nacionalne unije Zimbabvea (ZANU), čiji je bio osnivač, dok je još bio u zatvoru, 1973. godine.

Heroj afričkog oslobođenja, kako su ga nazivali kada je ukinuo gotovo stoljetnu vladavinu bjelačke manjine, Mugabe se preobrazio u karikaturu afričkog despota koji se 37 godina grčevito držao vlasti ne prezaući ni pred čime dok je zemlja tonula u haos, sve do trenutka kad je prije nešto manje od dvije godine morao odstupiti sa mjesta predsjednika.

Ključ za razumijevanje osobe Roberta Mugabea leži u gerilskom ratu 70-ih godina kada se proslavio. U to je doba bio revolucionarni junak koji se bori protiv manjinske bjelačke vlasti za slobodu svoga naroda. Iz tog razloga mnogi afrički državnici izbjegavali su kritikovati ga čak i kada je vodio zemlju u ekonomsku provaliju, piše AFP.

Otkako je Zimbabve stekao nezavisnost 1980, većina svijeta odmakla se od tadašnje retorike i okrenula drugim temama, ali ne i Mugabe. Njegovi neprijatelji su i dalje bili isti - zao kapitalizam i kolonijalizam. Svi koji su ga kritikovali bili su "izdajnici i prodane duše".

Za ekonomske probleme svoje zemlje uporno je krivio urotu zapadnih zemalja, na čelu s Velikom Britanijom, bivšim kolonijalnim gospodarom.

Svi ostali za te probleme krivili su njega, jer uopšte nije razumio kako funkcioniše moderna ekonomija i jer se fokusirao na to kako da raspodjeli nacionalno bogatstvo, umjesto da se potrudi povećati ga.

Mugabe se jednom 'proslavio' izjavom da država ne može bankrotirati, a izgleda da je tu teoriju odlučio iskušati baš na vlastitoj državi koja je 2008. imala godišnju inflaciju od 231 milion posto.

Kad je 2000. bio prvi put suočen sa snažnom opozicijom, uništio je nekada najraznovrsniju afričku ekonomiju samo kako bi zadržao političku kontrolu.

Tad je konfiskovao bjelačke farme koje su bile kičma privrede i rastjerao investitore, no u političkom smislu Mugabe je pobijedio svoje neprijatelje – ostao je na vlasti i primijenio taktiku gerilskog ratovanja.

Nakon što je te godine na referendumu prvi put doživio izborni poraz, "pustio je sa lanca" svoju ličnu paravojsku sastavljenu od ratnih veterana koji su imali podršku snaga bezbjednosti, pa je izborna strategija bila smjesa nasilja i ubistava.

Slični obrazac slijedio je i osam godina poslije, kad je Mugabe izgubio prvi krug predsjedničkih izbora.

Kad je to bilo potrebno, u korist vladajuće stranke Zanu-PF korišćeni su sve državni nivoi, od bezbjednosnih snaga, do javnog aparata i državnih medija.

Lider koji se nekad borio za pravilo jedan čovjek – jedan glas tako je uveo uslov da glasači moraju dokazati svoje boravište prilažući račune za komunalije koje mladi, nezaposleni pripadnici opozicije većinom nisu imali.

Arhetip afričkog diktatora

S druge strane, jedno od neospornih postignuća tog bivšeg učitelja koji je decenijama bio na vlasti svakako je bolje obrazovanje. Zimbabve je nedavno imao najveću pismenost stanovništva u Africi od 90 posto, podsjeća Hina.

Pokojni politikolog Masipula Sitole jednom je rekao da poboljšanjem obrazovanja predsjednik "sam sebi kopa grob".

Dobitnici tih reformi postali su sposobni sami analizirati probleme svoje države, a većina ih je za slabu zaposlenost i sve veće cijene okrivila vladinu korupciju i loše upravljanje.

Mugabe je tvrdio da se bori za siromašno selo, no većina zemlje koju je konfiskovao završila je u rukama njegovih saradnika.

Nadbiskup Desmond Tutu jednom je rekao da je dugovječni predsjednik Zimbabvea postao arhetip afričkog diktatora iz crtanih filmova.

Mugabe je tokom predsjedničke kampanje 2002. počeo nositi košulje svijetlih boja s otisnutom vlastitom fotografijom, što je stil afričkih autoritarnih vođa.

Bonus video: