ZA "KONAČAN DOGOVOR" PALESTINE I IZRAELA

Pompeo najavio Trampov mirovni plan za Bliski istok

"Dvije i po godine vodili smo sveobuhvatne konsultacije u regiji i mislim da ćemo svoju viziju iznijeti u idućim sedmicama", rekao je Pompeo tokom posjete saveznoj državi Kanzas
651 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Mirovni plan kojim bi Donald Tramp htio zaustaviti izraelsko-palestinski sukob objaviće se "u idućim sedmicama" nakon višekratnog odgađanja, rekao je juče američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Dvije i po godine vodili smo sveobuhvatne konsultacije u regiji i mislim da ćemo svoju viziju iznijeti u idućim sedmicama", rekao je tokom posjete saveznoj državi Kanzas.

"Nadam se da će svijet to prihvatiti kao temelj za izgradnju budućnosti. To je težak problem koji će dva naroda na kraju sami morati razriješiti, ali mi smo naporno radili na njemu", dodao je Pompeo.

Ove izjave dolaze dan nakon ostavke Džejsona Grinblata, savjetnika Donalda Trampa i jednog od glavnih autora tog plana, uz Džereda Kušnera, zeta američkog predsjednika, i Dejvida Fridmana, američkog ambasadora u Izraelu.

Grinblatov su odlazak neki protumačili kao prećutno priznanje američke nemoći da nametne tu mirovnu "viziju" za koju mnogi očekuju da će ići na ruku izraelskim stanovištima. Palestinska zvaničnica Hanan Ahraui to je ocijenila kao "konačno priznanje neuspjeha" Trampovog plana.

Javna objava tog predloga, na kome se u najvećoj tajnosti radi od proljeća 2017., neprestano se odgađala.

Bijela kuća još je krajem avgusta dala do znanja da se plan koji bi trebao omogućiti "konačan dogovor" Izraela i Palestinaca neće objaviti prije izraelskih parlamentarnih izbora 17. septembra. Ali američki zvaničnik je juče kratko rekao da će se objaviti u "najpogodnijem trenutku".

Preporučujemo za Vas