Hongkong: Policija spriječila protest na aerodromu, demonstranti u metrou

Policija je provjeravala putnike u metrou koji vodi do aerodroma kako bi spriječila demonstrante da odu i blokiraju ga
597 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Hongkongu, Foto: BETA/AP
Detalj sa aerodroma u Hongkongu, Foto: BETA/AP

Policijske snage spriječile su danas u Hongkongu prodemokratske demonstranate da ponovo ugroze rad aerodroma.

Demonstranti su se međutim okupili u metroima ne odustajući od nemira iako je vlada ranije ponudila saradnju.

Policija je provjeravala putnike u metrou koji vodi do aerodroma kako bi spriječila demonstrante da odu i blokiraju ga.

Novinska agencija Asošijeted pres piše da je njihov novinar bio svjedok hapšenja dvije osobe u metrou kod kojih su pronađene maske za lice, koje demonstranti nose na protestima.

Rad metroa bio je ograničen. Na aerodromske terminale mogli su da uđu samo oni koji su imali avionske karte. Nakon provjera aerodrom je radio normalno.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na stanici metroa u oblasti Tung Čung pored aerodroma gdje su skandirali i nazivali policiju "ubicama" usljed bijesa zbog navodne brutalnosti nad demonstrantima tokom tri mjeseca protesta koji postaju sve nasilniji.

Prodavnice su bile zatvorene. Kada je u večernjim časovima stanica zatvorena, demonstranti su se sukobili sa policijom koja je koristila palice, a nekoliko osoba je privedeno. Oni su zatim izašli na ulice.

Zatim su se okupili ispred policijske stanice i uperili lasere u policiju. Kasnije su zapalili gomilu plastičnih kutija. Interventna policija ih je rastjerala biber sprejom.

Vlasti su preporučile putnicima koji imaju let da dođu na aerodrom mnogo ranije.

Aerodrom u Hong Kongu, osmi najprometniji na svijetu, bio je česta meta protesta.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Mnogi su to vidjeli kao ugrožavanje autonomije Hongkonga.

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hongkonga Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Bonus video: