Sahar Kodajari podlegla povredama

Žrtva zakonite diskriminacije: Preminula iranska "plava djevojka"

Iranka koja se zapalila nakon što je uhapšena zbog pokušaja da uđe na stadion preminula u bolnici
5018 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa fudbalske utakmice u Iranu, Foto: Dylan Martinez
Detalj sa fudbalske utakmice u Iranu, Foto: Dylan Martinez
Ažurirano: 10.09.2019. 18:57h

Iranska fudbalska navijačica, koja se prošle nedjelje zapalila nakon što je uhapšena jer je pokušala da odjevena kao muškarac uđe na stadion, preminula je danas od povreda, prenio je Rojters.

Poluzvanična iranska agencija Šafakna je objavila da je žena - na internetu poznata kao "plava djevojka" po bojama njenog omiljenog tima Esteglal - preminula danas u bolnici nakon što se zapalila ispred sudnice gdje se plašila da će biti osuđena na šest mjeseci zatvora. 

Irankama je, nakon Islamske revolucije 1979. godine, zabranjen ulazak na stadione kada igraju muškarci. Strankinjama je dozvoljen ograničen pristup, navodi britanska agencija. 

"Ono što se dogodilo Sahar Kodajari je srceparajuće”, kazao je Filip Luter, iz Amnesti internešnela u saopštenju u kojem izražava nevjericu zbog sudbine 30-godišnje navijačice.

"Njen jedini zločin je što je žena u zemlji u kojoj je zakonita diskriminacija koja se na najužasnije načine odražava na svaki aspekat njihovog života uključujući i sport, kazao je Luter.  

Iran odbacuje kritike zapada zbog kršenja ljudskih prava kao politički motivisane i zasnovane na nedostatku razumijevanja njihovih islamskih zakona.

FIFA, koja vrši pritisak na Iran zbog zabrane, izdala je danas saopštenje u kojem žali zbog „tragedije”. „FIFA upućuje saučešće porodici i prijateljima Sahar i ponavlja pozive iranskim  vlastima da omoguće slobodu i bezbjednost svakoj ženi uključenoj u borbi da se okonča zabrana da prisustvuju sportskim dešavanjima na stadionima”, navodi se u saopštenju.   

Italijanski klub Roma se solidarisao sa Kodajarijevom. „Roma je žuto-crvena ali naša srca danas krvare u plavoj boji za Sahar Kodajari. Ova lijepa igra bi trebalo da nas ujedini, a ne da nas dijeli”, objavila je Roma na Tviteru. „Sada je vrijeme da se svima u Iranu dozvoli da zajedno uživaju u fudbalskim utakmicama. Počivaj u miru plava djevojko”.

Nakon što je FIFA tražila od Irana da postavi vremenski okvir, iransko ministarstvo sporta je u avgustu saopštilo da će navijačicama biti dozvoljeno da u oktobru prisustvuju kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo.

Pojedini su pozvali FIFU da djeluje oštrije.

„Hajde da vidimo da li imate petlje da makar jednom ustanete protiv kršenja ženskih prava u Iranu”, glasi komentar upućen sa Tviter naloga „iranska lavica”.