Palestinci poručili Netanjahuu da ih neće slomiti

U Izraelu smatraju da Netanjahu izjavom o aneksiji Jordanske doline želi da privuče glasače ekstremne desnice
862 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Palestinci koji obrađuju plodnu Jordansku dolinu kazali su juče da su njihovi korijeni na teritoriji Zapadne obale koju izraelski predsjednik Benjamin Netanjahu planira da pripoji i obećavaju da se nikada neće predati.

„Poručujemo Netanjahuu i svima koji ga slijede da nikada neće slomiti volju Palestinaca, nikada, nikada”, kazao je Hasan al Abedi, farmer koji živi u selu Džitflik.

„Ovo je zemlja naših roditelja i predaka. Ni po koju cijenu je nećemo pustiti”, kazao je 55-godišnji Abedi.

Izazivajući osudu palestinskih i drugih arapskih lidera, desničar Netanjahu je u utorak najavio da namjerava da „primijeni izraelski suverenitet” na Jordansku dolinu i obližnje sjeverno Mrtvo more ukoliko pobijedi na izborima 17. septembra.

„Ovo nije Netanjahuova zemlja”, kazao je Ismail Hasan, Palestinac koji živi u Jordanskoj dolini. „Neovisno od toga da li će pobijediti na izborima ili ne, mi to nećemo prihvatiti. Ovo je zemlja za Palestinu, za Palestince”, kazao je Hasan.

Palestinci žele da osnuju državu na cijeloj Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela i u Pojasu Gaze, a njihovi lideri su kazali da izraelska aneksija znači kršenje međunarodnog prava i praktično poništava mirovne sporazume iz 1990. i obaveze koje iz njih proizlaze uključujući i bezbjednosnu saradnju.

Šefovi diplomatija članica Arapske lige juče su osudili Netanjahuov plan kao „agresiju” koja podriva šanse za mirovno rješenje sa Palestincima.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je kazao da „predizborno obećanje Netanjahua, koji upućuje nezakonite i agresivne poruke uoči izbora, vodi rasističkoj aparthejd državi”. „Do samog kraja ćemo braniti interese naše palestinske braće i sestara”, napisao je Čavušoglu.

Oko 53000 Palestinaca i 12 800 izraelskih naseljenika živi u dijelu Jordanske doline koju Netanjahu planira da pripoji, navodi Rojters. Dolina predstavlja skoro 30 odsto Zapadne obale i na njoj se nalaze desetine palestinskih farmi kao i prostranstva koja palestinske vlasti žele da iskoriste za solarne energetske projekte i industrijske zone.

„Nemoguće je imati palestinsku državu bez Jordanske doline”, kazao je za Rojters glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat. „Ja mogu da napredujem samo ukoliko kontrolišem moje prirodne resurse, moje obale Mrtvog mora, moje mediteranske obale, moju vodu, moju zemlju”, kazao je Erekat. On je istakao da bi Palestinci prihvatili „prisustvo treće strane” poput NATO-a ili Evropske unije, ali je kazao: „Izraelsko vojno ili civilno prisustvo u palestinskoj državi nije u redu. To neće dovesti do mira”.

U Izraelu, koji je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967, Netanjahuova objava se u velikoj mjeri smatra njegovim pokušajem da privuče glasove ekstremne desnice koja se već dugo zalaže za aneksiju jevrejskih naselja na toj teritoriji.

Politički analitičari tvrde da je Netanjahu ove planove saopštio ohrabren bliskim odnosom sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, koji je već priznao izraelski suverenitet nad strateškom okupiranom teritorijom Golanskom visoravni, koju je Izrael anektirao 1981.

Jedan američki zvaničnik upućen u diplomatske kontakte sa Izraelom kazao je za Rojters da je Trampova administracija bila unaprijed obaviještena o Netanjahuovoj izjavi u vezi s Jordanskom dolinom. Na pitanje da li će SAD podržati plan o aneksiji teritorije, zvaničnik je za britansku agenciju kazao: „On je političar, koji daje političke izjave”.

Bonus video: