Saudijska princeza osuđena uslovno: Tukli radnika i tjerali ga da princezi poljubi noge

Prema optužnici, Ašraf Eid je kazao policiji da su mu tjelohranitelji princeze sputali ruke, udarali i primoravali da joj poljubi stopala nakon što ga je ona optužila da ju je snimao njegovim mobilnim telefonom
10465 pregleda 3 komentar(a)
Saudijska princeza, Foto: Facebook
Saudijska princeza, Foto: Facebook

Kćerka kralja Saudijske Arabije učestvovala je u prebijanju i otmici radnika u njenom luksuznom stanu u Parizu, presudio je juče francuski sud osudivši princezu na 10 mjeseci uslovne zatvorske kazne.

Govoreći nakon izricanja presude, francuski advokat princeze Hase bint Salman kazao je da većina izjava koje je dao vodoinstalater Ašraf Eid nijesu istinite i da će se žaliti na presudu, prenio je Rojters.

Prema optužnici, Ašraf Eid je kazao policiji da su mu tjelohranitelji princeze sputali ruke, udarali i primoravali da joj poljubi stopala nakon što ga je ona optužila da ju je snimao njegovim mobilnim telefonom.

On je istražiteljima rekao da mu je telefon silom oduzet i da se princeza prema njemu ophodila „kao prema psu” dok su ga tukli rekavši mu „vidjećeš kako se razgovara sa jednom princiezom, kako se razgovara sa plemstvom”.

Advokat odbrane Emanuel Mojn osporio je zaključke suda. „Nije bilo krađe i štaviše nije bilo nasilja. Sva otkrića istražitelja i medicinska dokumentacija pokazuju da su Eidove optužbe plod njegove mašte”, kazao je Mojn novinarima.

Princeza, 43, sestra princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, uporno je odbacivala optužbe preko advokata. Rojters navodi da se ni danas nije pojavila u sudnici, a inače se rijetko pojavljuje u javnosti. princeza će takođe morati da plati novčanu kaznu od 10 000 eura, dok je njen tjelohranitelj osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci i moraće da plati pet hiljada eura.

Nije odmah bilo jasno da li će presuda zakomplikovati odnose između Pariza i Rijada, piše britanska agencija.

Francuska njeguje bliske veze sa Saudijskom Arabijom ali su ti odnosi dovedeni u pitanje zbog odlučnosti predsjednika Emanuela Makrona da spasi iranski nuklearni sporazum, kojem se Saudijska Arabija zajedno sa SAD odlučno protivi.

Saudijski plemići su se i ranije sukobljavali sa zakonom u Francuskoj.

Jedan francuski sud je 2013. godine naredio da imovina saudijske princeze Mahe al Sudairi, supruge bivšeg ministra unutrašnjih poslova princa Najifa bin Abdul Aziza, u Francuskoj bude zaplijenjena zbog neplaćenih računa u jednom luksuznom hotelu koji su iznosili skoro šest miliona eura.

Bonus video: