"PRIJETNJA KOJA SE NE MOŽE TOLERISATI"

Netanjahu Putinu: Iran dramatično pojačao svoju agresiju protiv Izraela

"Bezbjednosna koordinacija između nas je uvijek važna, ali je posebno važna u ovo vrijeme jer je prošlog mjeseca došlo do naglog povećanja broja iranskih pokušaja da se napadne Izrael iz Sirije i da se postave precizne rakete protiv nas", rekao je Netanjahu na sinoćnjem sastanku, prenose izraelski mediji
1321 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu i Putin, Foto: Reuters
Netanjahu i Putin, Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da je Iran u posljednjim nedjeljama dramatično pojačao svoju agresiju protiv Izraela.

Netanjahu je otputovao u četvrtak u Soči na Crnom moru da diskutuje uglavnom o vojnoj koordinaciji između Moskve i Jerusalima i izraelskim naporima da spriječi učvršćivanje Teherana u susjednoj Siriji.

"Bezbjednosna koordinacija između nas je uvijek važna, ali je posebno važna u ovo vrijeme jer je prošlog mjeseca došlo do naglog povećanja broja iranskih pokušaja da se napadne Izrael iz Sirije i da se postave precizne rakete protiv nas", rekao je Netanjahu na sinoćnjem sastanku, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela je ocijenio da je to prijetnja koja se ne može tolerisati iz perspektive njegove zemlje koja djeluje protiv nje.

"Zato smo takođe obavezni da osiguramo našu koordinaciju koja sprječava sukobe. Mi to i radimo i nastavićemo da radimo takođe i u našem razgovoru sada", najavio je izraelski lider, aludirajući na takozvani mehanizam izbjegavanja konflikta između ruske i izraelske vojske koji je uspostavljen ubrzo nakon odluke Putina o ruskom vojnom prisustvu u Siriji.

Sinoćnji sastanak koji je počeo skoro tri sata kasnije nego što je bilo planirano jer je Putin bio u Dagestanu na obilježavanju 20. godišnjice građanskog rata je 13. sastanak dvojice lidera od novembra 2015. godine.

Netanjahu je otputovao u Rusiju manje od nedjelju dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra i hvalio bilateralne odnose s Rusjom, ocijenivši da nikada nisu bili bolji.

Kao razloge za to naveo je da više od milion ljudi koji govore ruski živi u Izraelu i da oni grade "ljudski most" između dvije zemlje, kao i "direktne odnose" između njega i Putina.

Izraelski glasači porijeklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza su jedna od glavnih ciljnih grupa Netanjahuovog konzervativnog Likuda u izbornoj kampanji i pokušaju da se oslabi jedan od glavnih političkih rivala, lider nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) Avigdor Liberman rodom iz Moldavije.

Putin je govoreći prije Netanjahua istakao posvećenost bezbjednosti Izraela.

On nije pominjao bliskost odnosa sa Netanjahuom ali je, kako su intepretirali mnogi posmatrači, nagovijestio koga bi voleo da vidi kao pobjednika izraelskih izbora.

"Rusija brine mnogo o tome ko će biti izabran u Kneset (izraelski parlament) i ja se nadam da će ko god uđe u Kneset nastaviti bilateralne veze između zemalja i da će unaprijediti naše odnose", rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je najavio da će doći u posjetu Jerusalimu u januaru 2020. godine da učestvuje na komemoraciji oslobođenja nacističkog logora smrti Aušvic i da prisustvuje otkrivanju spomenika  sovjetskim vojnicima koji su se borili i poginuli tokom opsade Lenjingrada.

Netanjahu, koji je i ministar odbrane Izraela, sastao se sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom s kojim je razgovarao o bezbjednosti i održavanju slobodne akcije izraelske vojske, uključujući vazduhoplovne snage suočene s iranskim naporima da se učvrste u regionu protiv Izraela, kako je rekao.

Preporučujemo za Vas