HUMANITARNI KONVOJ PREŠAO LINIJU FRONTA NAKON SEDAM DANA ČEKANJA

Sirijska televizija tvrdi da pobunjenici pucaju na civile u istočnoj Guti, oni negiraju

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su avioni napali grad Duma u istočnoj Guti samo što su humanitarne agencije se pripremile da isporuče hranu tom gradu
2 komentar(a)
Istočna Guta, Foto: Reuters
Istočna Guta, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 18:55h

Sirijska televizija izvijestila je da pobunjenici u istočnoj Guti grantiraju i pucaju kako bi zaustavili civile da pobjegnu iz te enklave na prelazu Al Vafidin, prenosi Tanjug.

Pobunjenici negiraju da su gađali civile koji su pokušali da odu iz enklave, prenio je Rojters.

Konvoj humanitarne pomoći, koji je nedelju dana čekao ispred istočne Gute, ranije je prešao liniju fronta i ušao u tu enklavu preko prelaza Al-Vafidin koja je pod kontrolom pobunjeničkih snaga, radi isporuke hrane i ostalih potrepština, saopštio je Međunarodni crveni krst u Siriji. 

Konvoj pomoći čini 13 kamiona, dodaje se u saopštenju, prenijela je agencija Rojters. 

Kamioni su bili "u zastoju" na prelazu Vafiden cijelu nedjelju i čekali da isporuče vreće sa brašnom i hranu. 

Tokom noći nije bilo vazdušnih udara na istočnu Gutu, što je prvi put od kako je sirijska vlada tamo započela ofanzivu prije 10 dana. 

Međutim, sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su avioni napali grad Duma u istočnoj Guti samo što su humanitarne agencije se pripremile da isporuče hranu tom gradu. 

Stanovnik Dume je rekao agenciji Rojters da avioni i dalje kruže nebom nad gradom. 

Sirijska vojska praktično je podijelila na dva dijela predgrađe Damaska, istočnu Gutu, pri čemu se snage koje napreduju sa istoka spremaju da se povežu s trupama na zapadnom obodu enklave, rekao je u četvrtak vojni komandant prosirijskih snaga, što je predstavnik pobunjenika porekao. 

Podjelom te teritorije na dva dijela - južni i sjeverni - sirijska vlada još je više pritisla pobunjenike i desetine hiljada civila koji su se našli zaglavljeni u toj zoni, a kojih, prema procenama, ima oko 400.000 ljudi.

Sirijski državni mediji prenijeli su danas da su "borci" danas evakuisani iz pobunjeničke enklave istočna Guta kod Damaska.

Državna televizija je emitovala snimak boraca koji se ukrcavaju u autobuse, ne navodeći njihov broj ni grupe kojima pripadaju.

Autobus je snimljen na koridoru al-Vafidin, koji je sirijska vlada uspostavila da bi se njim odvijale evakuacije.

Nešto ranije je pobunjenička grupa Džaiš al-Islam saopštila da će "prva grupa" džihadista napustiti istočnu Gutu.

U njihovom saopštenju se navodi da će džihadisti iz grupe Hajat Tahrir al-Šam, kojom dominira nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide, biti evakuisani u provinciju Idlib, jedinu u zemlji u kojoj nema većeg prisustva vladinih snaga.

Hajat Tahrir al-Šam je među grupama koje nisu obuhvaćene prekidom vatre usvojenom u UN.

Konvoj humanitarne pomoći stigao je danas u istočnu Gutu, koju snage sirijske vlade polako zauzimaju od pobunjenika, i biće distribuirana pomoć opkoljenom stanovništvu.