Snouden planira da traži azil u Francuskoj

Edvard Snouden objaviće svoje memoare 17. septembra, između ostalog i u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i na Tajvanu
845 pregleda 0 komentar(a)
Snouden, Foto: Beta/AP
Snouden, Foto: Beta/AP

Američki uzbunjivač Edvard Snouden, bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je pobjegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD, rekao je u intervjuu za francuski radio "France Inter" da planira da traži azil u Francuskoj.

"Ne želimo da Francuska postane kao one zemlje koje ne volite. Najtužnija stvar u svemu tome je što jedino mjesto gde američki uzbunjivači imaju priliku da govore nije u Evropi, već ovdje u Rusiji", rekao je Snouden.

On je azil tražio u više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, a zahtjevi su mu odbijani iz raznih razloga. Zahtev za azil u Francuskoj podnio je 2013. godine kada je predsjednik bio Fransoa Oland.

Trenutno živi u Rusiji jer se suočava se sa optužbama za špijunažu u SAD, jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovodila u SAD i širom svieta.

Snouden kaže da zaštita uzbunjivača nije neprijateljski čin i da države koje prime osobe poput njega ne napadaju SAD.

Trenutno živi u Rusiji jer se suočava se sa optužbama za špijunažu u SAD, jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovodila u SAD i širom svijeta.

Edvard Snouden objaviće svoje memoare 17. septembra, između ostalog i u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i na Tajvanu.