Obavještajna zajednica uznemirena: Tramp dao obećanje stranom lideru?

Vašington post navodi da je izvještaj zasnovan na informacijama dvoje bivših zvaničnika upoznatih sa cijelim doga]ajem, ali nije jasno sa kojim je liderom Tramp komunicirao ili šta je možda obećao
3801 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Odbor za obavještajna pitanja američkog Kongresa je na sjednici iza zatvorenih vrata sa generalnim inspektorom obavještajnih službi Majklom Etkinsonom, zbog pritužbe koju je podnio uzbunjivač iz redova obavještajne zajednice uznemiren zbog obećanja koje je predsjednik Donald Tramp navodno dao izvjesnom stranom lideru.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Izvještaj o tajnoj prijavi prvi je objavio Vašington post, a Tramp ga je nazvao "lažnim vijestima".

Post navodi da je izvještaj zasnovan na informacijama dvoje bivših zvaničnika upoznatih sa cijelim doga]ajem, ali nije jasno sa kojim je liderom Tramp komunicirao ili šta je možda obećao.

Tajanstvena pritužba uzbunjivača izazvala je gnijev demokrata na Kapitol hilu.

U centru priče je zabrinutost pripadnika obavještajne zajednice koji je podnio prijavu generalnom inspektoru.

Detalji te prijave su povjerljivi i nisu poznati javnosti.

Medjutim, televizija Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) došla je do pisama koje su razmijenili Kongres i kancelarija Nacionalnih obavještajnih službi, koja potvr]uju da je generalni inspektor ocijenio da je prijava uzbunjivača "hitno pitanje" o kojem, možda, treba obavijestiti Kongres.

To mišljenje, izgleda, nije dijelio i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obavještajnih službi Džozef Megvajer.

Pisma pokazuju da se Megvajer, poslije konsultacije sa Sekretarijatom za pravosuđe, nije složio sa ocjenom da je pitanje hitno, i zaključio da njegova agencija nema obavezu da ga proslijedi Kongresu.

Predsjedavajući odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, demokrata Adam Šif, smatra da je direktor prekršio zakon pošto nije proslijedio prijavu u roku od sedam dana.

Prema izvještaju Vašington posta, u centru svega je predsjednik Tramp, piše VOA.

"U pozivu jednom stranom lideru dao je obećanje koje su zvaničnici u obavještajnoj zajednici smatrali tako uznemirujućim da su zaveli ovu pritužbu", izjavio je Greg Miler, dopisnik Vašington posta za nacionalnu bezbjednost i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade.

Tramp je na Tviteru upotrijebio poznatu frazu "lažne vijesti" da odbaci izvještaj.

"Da li je iko toliko glup da vjeruje da bih rekao nešto nedolično u razgovoru sa stranim liderom", pitao je i dodao da bi uvijek uradio samo ono što je dobro za SAD.

Napisao je i da je svjestan da svaki put kada priča sa nekim stranim liderom taj razgovor možda slušaju ljudi iz raznih američkih agencija kao i te druge zemlje.

Bonus video: