Pokrenuta istraga koja može voditi smjenjivanju Trampa: "Niko nije iznad zakona"

Šefica Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD je rekla da su "postupci predsjednika i dosad kršili Ustav...i on mora odgovarati"
14737 pregleda 19 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP

Pokretanje zvanične istrage koja bi mogla voditi smjenjivanju predsjednika Donalda Trampa, večeras je objavila predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke.

Osnov postupka je sumnja da je Tramp, nastojeći da sebi obezbijedi reizbor, od predsjednika Ukrajine tražio da istraži tamošnje aktivnosti sina njegovog političkog rivala Džoa Bajdena koji je u vrijeme kada je Bajden bio potpredsjednik SAD navodno bio privilegovan u poslovanju s Ukrajinom, prenijele su strane novinske agencije.

Taj postupak Trampa, Pelosi je na sastanku održanom ranije večeras, nazvala "izdajom državnih interesa SAD" i "izdajom izbora" za predsjednika.

Tramp je proteklih dana tvrdio da nije učinio ništa loše i najavio da će objaviti transkript telefonskog razgovora s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Međutim, šefica Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD je večeras rekla da su "postupci predsjednika i dosad kršili Ustav...i on mora odgovarati" i dodala da "niko nije iznad zakona".

Nensi Pelosi
Pelosi(Foto: Reuters)

"Danas najavljujem da Predstavnički dom pokreće službenu istragu u postupku smjenjivanja (impičmenta)", rekla je ona.

Na to je Tramp večeras odgovorio "tvitom" iz Ujedinjenih nacija u Njujorku da njegove tamošnje kontakte sa stranim liderima "Demokrate namjerno moraju da ruše i ponižavaju svojim smećem od vijesti o lovu na vještice. To je tako loše za našu zemlju!".

Večeras pokrenuti postupak vjerovatno neće dovesti do smjenjivanja američkog predsednika jer on uživa podršku republikanske većine u Senatu.

Bonus video: