Modi u UN kritikovao terorizam, ali je izbjegao da pomene spor s Pakistanom

Modi nije pomenuo Kašmir, ali jeste terorizam, rekavši da "pripada zemlji koja svijetu nije dala rat, već Budinu poruku mira"
572 pregleda 0 komentar(a)
Narendra Modi, Foto: Beta/AP
Narendra Modi, Foto: Beta/AP

Indijski premijer Narendra Modi je danas u govoru u Ujedinjenim nacijama kritikovao terorizam, ali je izbjegao da pomene spor s Pakistanom koji je nedavno ocijenio da Indija represijom u himalajskom regionu Kašmiru rizikuje rat.

Liderima na Generalnoj skupštini UN Modi je rekao da je glas Indije "protiv terorizma pun ozbiljnosti i gnijeva".

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je ove nedjelje na mogući masakr u Kašmiru zbog vojnih akcija Modijeve nacionalističke vlade koja je stanovnicima tog većinski muslimanskog regiona presjekla gotovo sve kanale komunikacije.

Modi nije pomenuo Kašmir, ali jeste terorizam, rekavši da "pripada zemlji koja svietu nije dala rat, već Budinu poruku mira".a je Modijeva vlada ukinula ustavnu autonomiju u dijelu Kašmira koji kontroliše.

Modi nije pomenuo Kašmir, ali jeste terorizam, rekavši da "pripada zemlji koja svijetu nije dala rat, već Budinu poruku mira".

"I to je razlog zašto je naš glas protiv terorizma pun ozbiljnosti i gnijeva".

Kan će danas takođe govoriti u debati na visokom nivou godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN.

Stanovnici indijskog dijela Kašmira nadaju se da će njegovo i Modijevo obraćanje skrenuti pažnju svijeta na njihov region.

Bonus video: