POSLJEDNJA ANKETA

Trampov opoziv podržava 45 odsto Amerikanaca

Da Tramp nastoji da okleveta Bajdena uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020. smatra 43 odsto ispitanika
1962 pregleda 8 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Broj Amerikanaca koji vjeruju da treba opozvati predsjednika Donalda Trampa porastao je za osam postotnih bodova prošle sedmice, pošto je otkrivena "ukrajinska afera", pokazuju rezultati ankete Ipsos.

Rezultati ankete sprovedene od 26. do 30. septembra pokazuju da 45 odsto odraslih Amerikanaca vjeruje da Tramp "treba da bude opozvan", u odnosu na 37 odsto u sličnoj anketi sprovedenoj sedmicu ranije, prije nego su iznesene optužbe na račun predsjednika za vršenja pritiska na Ukrajinu u pokušaju klevete njegovog mogućeg demokratskog protivnika na izborima, Doa Bajdena.

Četrdeset i jedan odsto ispitanih smatra da Tramp ne bi trebao da bude opozvan, dok 15 odsto "ne zna".

Trampov opoziv podržava 74 odsto demokrata, što je povećanje od 8 postotnih bodova i 13 odsto republikanaca, 3 postotna boda više nego u ranijoj anketi, prenosi agencija Hina.

Nema promjene među nezavisnima, njih 37 odsto podržava opoziv.

Anketom je ispitano 2.234 Amerikanaca.

Da Tramp nastoji da okleveta Bajdena uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020. smatra 43 odsto ispitanika, četiri postotna boda više nego ranije.

Bilo koji izabrani zvaničnik "trebao bi da se izbaci iz kancelarije" ako sarađuje sa stranom vladom u napadu na političkog protivnika, smatra 66 odsto Amerikanaca.

Američka javnost je izuzetno usredređena na pitanje opoziva nakon pritužbe zviždača o telefonskom razgovoru između Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u julu.

Zastupnički dom je prošle sedmice pokrenuo istragu za opoziv Trampa nakon što je izvještaj zviždača podstakao sumnje da je Trump pokušao da utiče na Zelenskog nudeći mu gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći u zamjenu za političku uslugu odnosno pokretanje istrage o Džou Bajdenu, bivšem potpredsjedniku i favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Preporučujemo za Vas