SAD: Demokrate traže Bijeloj kući dokumenta povezana s Trampovim pritiskom na Ukrajinu

Poslije "jasnih i hitnih upozorenja" koja je Kongresu dostavio glavni inspektor za obavještajnu zajednicu, Odbor "nema izbora nego da izda ovaj obavezujući nalog", rekao je Kamings
759 pregleda 0 komentar(a)
Kapitol hil, Foto: Erin Scott/Reuters
Kapitol hil, Foto: Erin Scott/Reuters

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD koje su pokrenule postupak opoziva predsjednika Donalda Trampa saopštile su da će u petak uputiti obavezujući zahtjev Bijeloj kući za dostavljanje svih dokumenata povezanih s Trampovim pritiskom na Ukrajinu da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima Džozefa Bajdena.

Predsjednik Odbora Predstavničkog doma za nadzor i reformu Ilajdža Kamings napisao je danas u bilješki članovima tog odbora da je takav potez neophodan jer je Bijela kuća ignorisala brojne zahtjeve za dostavljanje informacija.

Poslije "jasnih i hitnih upozorenja" koja je Kongresu dostavio glavni inspektor za obavještajnu zajednicu, Odbor "nema izbora nego da izda ovaj obavezujući nalog", rekao je Kamings.

Obavezujući poziv je upućen vršiocu dužnosti šefa Trampovog kabineta Miku Malvejniju, a od Bijele kuće se zahtjeva dostavljanje 13 odvojenih grupa dokumenata povezanih s telefonskim razgovorom Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog 25. jula i povezanim pitanjima.

U tom razgovoru, koji je u središtu istrage protiv američkog predsjednika u Predstavničkom domu, Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv mogućeg kandidata demokrata na izborima sljedeće godine Džozefa Bajdena, odnosno da istraži da li je on, kao potpredsjednik SAD, prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji Burisma u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Bonus video: