Tramp ostavlja Kurde na cjedilu: Na milost i nemilost Erdoganu

Kurdske snage su do sada bile ključni američki saveznik u Siriji, gdje su doprinijeli pobjedi nad Islamskom državom, ali ih Turska smatra teroristima
2122 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2019. 09:35h

Američki vojnici su počeli juče da se povlače sa pozicija u sjevernoj Siriji čime su otvorili put za tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u graničnoj oblasti.

Kurdske snage su do sada bile ključni američki saveznik u Siriji, gdje su doprinijeli pobjedi nad Islamskom državom, ali ih Turska smatra teroristima.

Glavna kurdska grupa Sirijske demokratske snage (SDF) je saopštila da su im SAD „iznenadnom odlukom da povuku trupe zabile nož u leđa”.

Međutim, predsjednik SAD Donald Tramp je braneći odluku kazao da je „došlo vrijeme za povlačenje iz besmislenih beskrajnih ratova” „Kurdi su se borili sa nama, ali im je za to dobro plaćeno i u novcu i u opremi. Oni se protiv Turske bore decenijama”, naveo je Tramp u nizu tvitova. „Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi će sada morati da riješe situaciju”, kazao je Tramp.

Tramp je danas upozorio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će biti u velikoj nevolji ako bude povrijeđen neki američki vojnik u djelovima Sirije na koje Turska planira napad.

Povlačenje

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je kazao da je cilj Turske da se bori protiv kurdskih boraca u graničnoj oblasti i osnuje bezbjednu zonu za sirijske izbjeglice koje trenutno žive u Turskoj. Cilj Turske je i da kurdsku YPG miliciju, koju smatra bezbjednosnom prijetnjom, što više udalji od svoje granice.

Redžep Tajip Erdogan
Erdogan(Foto: Reuters)

Predstojeći upad Turske na sjever Sirije ponovo će preoblikovati mapu sirijskog konflikta i zadati žestok udarac kurdskim snagama, koje se bore protiv ID, i proširiti teritoriju koja je pod kontrolom Turske.

Kao rijetki pobjednici u sirijskom ratu, Kurdi i njihovi saveznici su osnovali institucije za upravljanje i insistiraju da je njihov cilj autonomija, a ne nezavisnost. Sve to bi moglo biti poništeno u slučaju velike turske invazije koja bi značila novi rat u toj oblasti, a u tom haosu ID bi mogla dobiti priliku da povrati snagu.

Odluka Trampove administracije o povlačenju predstavlja značajnu promjenu u američkoj inostranoj politici i suprotna je savjetima visokih zvaničnika u Pentagonu i Stejt departmentu.

Nakon kritika Tramp je sinoć zaprijetio da će „potpuno uništiti i zbrisati” tursku ekonomiju, ukoliko Ankara preduzme akciju za koju on procijeni da je neprihvatljiva.

„Kao što sam ranije rekao, želim da ponovim, ukoliko Turska učini nešto što ja, u mojoj velikoj i neprikosnovenoj mudrosti, procijenim neprihvatljivim, potpuno ću uništiti i zbrisati tursku ekonomiju (kao što sam to već jednom učinio)”, objavio je Tramp na Tviteru.

Bonus video: