Nema novca za plate zaposlenih u UN

Predsjednik SAD Donald Tramp je kazao da Vašington snosi nepravedno veliki teret troškova Ujedinjenih nacija i zalaže se za reforme svjetske institucije
3770 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ujedinjene nacije možda neće imati novca da isplate mjesečne zarade zaposlenima sljedećeg mjeseca ukoliko države članice ne izmire dugovanja, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je pred odborom za budžet Generalne skupštine UN kazao da nije radio na smanjenju potrošnje od januara „ne bismo bili likvidni da podržimo” godišnje okupljanje svjetskih lidera prošlog mjeseca.

„Ovog mjeseca ćemo biti u najvećem deficitu posljednjih deset godina. Rizikujemo... da u novembar uđemo bez novca za isplatu mjesečnih zarada”, kazao je Gutereš. „Naš rad i naše reforme su ugrožene”.

Sjedinjene Države najviše doprinose budžetu UN i odgovorne su za 22 odsto od preko 3,3 milijarde budžeta za 2019, koji se koristi za finansiranje političkih, humanitarnih, ekonomskih i društvenih djelovanja i za komunikacije.

Vašington duguje oko 381 miliona dolara za prethodne redovne budžete i 674 miliona dolara za budžet za 2019. Američka misija u UN je za Rojters potvrdila te podatke.

Predsjednik SAD Donald Tramp je kazao da Vašington snosi nepravedno veliki teret troškova Ujedinjenih nacija i zalaže se za reforme svjetske institucije. Gutereš radi na unapređenju operacija UN i smanjenju troškova. Portparol UN je kazao da je do sada 129 država izmirilo svoje obaveze za 2019. godinu i da to iznosi skoro dvije milijarde dolara.

Gutereš je kazao da je prošlog mjeseca uveo vanredne mjere usljed nedostatka novca. Upražnjena mjesta neće biti popunjena, dozvoljena su samo neophodna putovanja, pojedini sastanci su otkazani ili odloženi, a biće pogođene operacije UN u Njujorku, Ženevi, Beču i Najrobiju kao i u regionalnim odborima.

UN mirovne misije se finansiraju iz odvojenog budžeta, koji je za godinu do 30. juna 2019. iznosio 6,7 milijardi dolara. SAD snose troškove skoro 28 odsto budžeta za mirovne misije ali su saopštile da će platiti samo 25 odsto - kao što nalaže zakon SAD. Vašington trenutno duguje 2,4 milijarde za mirovne misije.

Ujedinjene nacije tvrde da njihove mirovne operacije koštaju manje od jedan odsto svjetske vojne potrošnje.

Bonus video: