"održivo rješenje nemoguće vojnim putem"

Mogerini: Turska da prekine vojnu akciju u Siriji

"Bezbjednosna zabrinutost Turske mora se rješavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom"
721 pregleda 0 komentar(a)
Mogerini, Foto: Reuters
Mogerini, Foto: Reuters

Šefica diplomatije Evropske unije (EU), Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.

"EU ponavlja svoj stav da je se održivo rješenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem", kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona je ocijenio da će obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost cijelog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja, prenosi Tanjug.

Mogerini je dodala da će u ovakvoj situaciji biti mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji.

"Jednostrano djelovanje Turske prijeti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike", kazala je Mogerini.

Ona je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbjeglica.

"Bezbjednosna zabrinutost Turske mora se rješavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbjedan i održiv pristup humanitarne pomoći na cijeloj teriroriji Sirije.

Preporučujemo za Vas