ISKORISTILI POVLAČENJE AMERIKANACA

Neprikosnoveni strani igrači: Putin i Erdogan imaju odriješene ruke u Siriji

Nakon povlačenja američkih trupa, Rusija, Turska i Iran ostaju neprikosnoveni strani igrači u Siriji
7049 pregleda 6 komentar(a)
Moskva i Ankara isključile su mogućnost međusobnog sukoba u Siriji, Foto: KHALIL ASHAWI/Reuters
Moskva i Ankara isključile su mogućnost međusobnog sukoba u Siriji, Foto: KHALIL ASHAWI/Reuters

Sirijske snage, koje podržava Rusija, nijesu gubile vrijeme kako bi iskoristile iznenadno povlačenje Amerikanaca iz Sirije rasporedivši se duboko na teritoriji koja je pod kontrolom Kurda duž granice sa Turskom manje od 24 sata pošto je Vašington najavio puno povlačenje iz tog dijela zemlje.

Kurdske snage, bivši saveznici Vašingtona, saopštili su da su pozvali trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada u očajničkom pokušaju da odbiju ofanzivu Turske, koja je počela prošle nedjelje nakon što je predsjednik Donald Tramp povukao američku vojsku u potezu koji su Turci nazvali izdajom.

Odluka Vašingtona da odustane od politike koju je sprovodio pet godina dala je odriješene ruke turskom lideru Tajipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ponovo oblikuju bojno polje u jednom od trenutno najsmrtonosnijih ratova na svijetu.

Raspoređivanje sirijskih snaga je naročito velika pobjeda za Asada i njegovog najmoćnijeg saveznika Rusiju, pružajući im uporište u najvećoj preostaloj teritoriji zemlje koja je bila van njihovog dometa. Oni se sada suočavaju sa turskim oružanim snagama duž nove linije fronta dugačke nekoliko stotina milja.

Sirijski državni mediji su prenijeli da su trupe već ušle u Tel Tamer, grad pozicioniran na strateški važnom M4 autoputu koji ide duž 30 kilometara granice sa Turskom.

Napuštena američka opservatorija
Napuštena američka opservatorija(Foto: MURAD SEZER/Reuters)

Državna televizija je kasnije prikazala stanovnike kako pozdravljaju sirijske snage u gradu Ain Isa, koji se nalazi na drugom dijelu autoputa, stotinama milja daleko. Ain Isa se nalazi na sjevernom prilazu Raki, bivšoj prijestonisci „kalifata” Islamske države, koju su kurdski borci zauzeli od ekstremista prije dvije godine u jednom od najvećih pobjeda američke kampanje.

Brzo raspoređivanje snaga sirijske vlade naglašava kako je preko noći propala strategija koju su u Siriji SAD sprovodile zadnjih pet godina. Vašington je u nedjelju saopštio da povlači svih 1000 vojnika koji su pružali podršku iz vazduha, pomoć na kopnu i obuku za sirijske Kurde u borbi protiv Islamske države od 2014.

Jedan američki zvaničnik kazao je za Rojters da je diplomatski tim koji je pomagao u stabilizovanju teritorije zauzete od Islamske države već povučen. Američki vojnici su i dalje u toj zoni ali je počela rana faza njihovog povlačenja.

Dvojica visokih američkih zvaničnika su kazali za Rojters da bi većina američkih snaga mogla biti povučena u roku od nekoliko dana.

Saopštenje o američkom povlačenju je uslijedilo svega nedjelju dana nakon što je Tramp, po mišljenju Kurda, dao zeleno svjetlo Turskoj za napad sklonivši američke trupe.

„Nakon što su Amerikanci napustili region i dali zeleno svjetlo za napad Turske, bili smo primorani da razmotrimo druge opcije, a to su pregovori sa Damskom i Moskvom kako bismo pronašli način da spriječimo turske napade”, kazao je visoki kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd. On je dogovor sa Asadovim snagama opisao kao „preliminarni vojni sporazum” i kazao da će o političkim apsketima kasnije razgovarati. Britanska agencija navodi da ostaje da se vidi kako će Kurdi sada proći pošto su pozvali vladine trupe u svoj region. Kurdski borci su počeli da osnivaju autonomnu upravu na sjeveroistoku Sirije odmah na početku konflikta. Asad namjerava da povrati vlast u cijeloj zemlji.

Granično područje
Granično područje(Foto: KHALIL ASHAWI/Reuters)

Nakon izlaska SAD, Turska i Rusija, kao i Iran, najvažniji Asadov bliskoistočni saveznik, ostaju neprikosnoveni strani igrači u Siriji.

Ankara i Moskva predviđaju da će izbjeći konflikt u Siriji. „Trenutno ima puno glasina. Međutim, kontaktima preko ambasade i sudeći na osnovu pozitivnog pristup Rusije u Kobaniju, izgleda da neće biti problema”, kazao je Erdogan odgovarajući na pitanje o mogućem sukobu sa Rusijom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio sugestije da bi se Rusija mogla sukobiti sa turskim snagama.

„Ne želimo čak ni da pomišljamo na takav scenario”, kazao je on.

Države EU su zaprijetile da će uvesti sankcije Turskoj zbog ofanzive. Međutim, na sastanku pristale su da ne uvode embargo. Zemlje članice će umjesto toga same razmotriti ograničenja prodaje oružja, što je mjera koja se smatra trivijalnom, jer trgovina oružjem predstavlja samo 45 miliona eura od ukupnih 150 miliona eura trgovine između Turske i EU.