Ruski vojnici između turskih i sirijskih snaga

Trampove sankcije nijesu usporile tursku ofanzivu, sirijska vojska uz podršku Rusije zauzela ključni grad na sjeveru Sirije
5170 pregleda 11 komentar(a)
Ruske i sirijske zastave na vojnim vozilima u Siriji, Foto: OMAR SANADIKI/Reuters
Ruske i sirijske zastave na vojnim vozilima u Siriji, Foto: OMAR SANADIKI/Reuters

Turska je ignorisala američke sankcije i nastavila ofanzivu na sjeveru Sirije, dok je sirijska vojska uz podršku Rusije upala u jedan od strateški najvažnijih gradova pošto su se iz njega povukle američke trupe.

Rojtersovi novinari koji su u centar grada Manbidža ušli sa snagama sirijske vlade, kazali su da su sada tamo istaknute ruske i sirijske zastave. Američke snage su saopštile da su se povukle iz grada.

Posljedice Trampove odluke
Posljedice Trampove odluke(Foto: Reuters)

Ruske jedinice su, kako prenosi Gardijan, počele da patroliraju teritorijom između sirijskih pobunjenika, koje podržava Turska, i vojske sirijskog predsjednika Bašara al Asada, u očiglednom pokazatelju da je Moskva nakon povlačenja američkih trupa postala glavni igrač u regionu. Moskva je saopštila da neće dozvoliti da dođe do sukoba između sirijske i turske vojske.

„To bi bilo prosto neprihvatljivo... i stoga mi to naravno nećemo dozvoliti”, kazao je juče specijalni ruski izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

Ruski novinar Oleg Blokin objavio je na društvenim mrežama snimak iz napuštene američke vojne baze u selu Al Sadija, blizu Manbidža.

„Oni (SAD) su bili ovdje juče, a mi smo ovdje danas”, kazao je. „Sada ćemo vidjeti kako su živjeli i šta su radili”.

Sirija
Detalj sa sjevera Sirije(Foto: Reuters)

Sirijske snage su preuzele kontrolu nad teritorijom površine više od 1000 kvadratnih kilometara oko Manbidža, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Asadove snage sada kontrolišu vojni aerodrom, dvije hidroelektrane i nekoliko mostova na rijeci Eufrat, navodi se u saopštenju.

Nakon što su SAD saopštile da se povlače sa sjevera Sirije, Kurdi su se, suočeni sa turskom ofanzivom, okrenuli nekadašnjim protivnicima i formirali savez sa Asadovom vladom koju podržava Rusija, i pozvali sirijsku vojsku da uđe u gradove na teritoriji koja je bila pod njihovom kontrolom.

Nedjelju dana nakon što je promijenio dugogodišnju američku politiku i sklonio američku vojsku sa puta čime je omogućio Turskoj da napadne kurdske saveznike Vašingtona, Donald Tramp je juče najavio paket sankcija kako bi kaznio Ankaru.

Sirijski borci
Sirijski borci(Foto: KHALIL ASHAWI/Reuters)

Međutim kaznene mjere - koje uglavnom uključuju povećanje carina na čelik i pauzu u trgovinskim pregovorima - manjih su razmjera nego što su tržišta očekivala, a Trampovi kritičari ih odbacuju kao preslabe da bi dale rezultat.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kazala je da su Trampove sankcije preslabe i da su došle prekasno. „Njegovo saopštenje o paketu sankcija protiv Turske neće spriječiti humanitarnu katastrofu”.

Donald Tramp
Tramp(Foto: Reuters)

Turska tvrdi da je cilj ofanzive da porazi kurdsku YPG miliciju, koju smatra terorističkom zbog veza sa separatistima u Turskoj, i da stvori „bezbjednu zonu” gdje bi naselila milione sirijskih izbjgelica.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 160.000 ljudi napustilo svoje domove pred turskom ofanzivom. Kurdska administracija tvrdi da ta cifra iznosi 270.000.

Kabinet UN za ljudska prava saopštio je juče da bi Turska mogla biti odgovorna za ratne zločine boraca pod svojom komandom, što bi moglo uključivati i ubistvo Hevrin Kalaf, vodeće kurdske političarke koju su na autoputu ubili napadači, a kasnije snimak incidenta objavili na internetu.

Borci koje podržava turska odbacili su krivicu za njeno ubistvo.

Erdogan, koji je obećao da će nastaviti vojne operacije uprkos kritikama, kazao je da Turska daje svijetu priliku za mir u regionu.

„Međunarodna zajednica je propustila priliku da spriječi da sirijska kriza uvuče cijeli region u nestabilnost”, napisao je on za „Vol strit žurnal”.

„Evropska unija - i svijet - treba da podrže ono što radi Turska”.

Raspoređivanje snaga sirijske vlade na kurdskim teritorijama predstavlja pobjedu za Asada i Rusiju, pružajući im uporište u oblasti koja je bila van njihovog dometa.

Trampovi saradnici insistiraju da Vašington nije dao blagoslov za tursku ofanzivu i zahtijevaju prekid vatre.

„SAD jednostavno više neće tolerisati tursku invaziju u Siriji”, kazao je juče potpredsjednik Majk Pens. „Tražimo od Turske da odstupi, okonča nasilje i sjedne za pregovarački sto”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i britanski premijer Boris Džonson, takođe su juče pozvali Tursku da prekine vojnu operaciju.

Evropske države su kritikovale ofanzivu ali se njihova reakcija do sada svela na ograničavanje prodaje oružja, mada to predstavlja samo mali dio ukupne trgovine između Turske i EU.

U potezu koji bi mogao nanijeti veću štetu Ankari, njemački proizvođač automobila Folksvagen je saopštio da odlaže konačnu odluku o tome hoće li graditi fabriku vrijednu milijardu eura u Turskoj, navodeći kao razlog zabrinutost zbog „sadašnjeg razvoja događaja” i međunarodnu osudu ofanzive.

Bonus video: