Turska prekinula napad – primirje ili predah?

Nakon višesatnih razgovora sa američkim potpredsjednikom Majklom Pensom – i pogotovo poslije prijetnji sankcijama – Turska je u četvrtak uveče pristala na prekid vatre na pet dana. Cilj je, kako je saopšteno u Ankari, da se kurdski borci povuku
1302 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan i Pens, Foto: Reuters
Erdogan i Pens, Foto: Reuters

Nakon prijetnji Donalda Trampa „uništenjem“ ekonomije, zvanična Ankara je pristala na petodnevni prekid vatre na sjeveru Sirije. Kurdi to prihvataju, ali dvije strane očito imaju različite predstave o dogovoru.

Kurdske snage na sjeveru Sirije spremne su da prihvate prekid vatre koji su dogovorile Sjedinjene Države i Turska. „Uradićemo sve kako bi došlo do prekida vatre“, rekao je Maslum Abdi, jedan od komandanata Sirijskih demokratskih snaga.

On je u telefonskom intervjuu za lokalnu kurdsku televiziju rekao da dogovor podrazumijeva povratak proteranih svojim kućama, kao i da isključuje demografske promjene u ovom dijelu zemlje. Prema riječima tog komandanta, primirje važi između gradova Ras al Ain i Tal Abjad.

Ako je to tačno, u pitanju je tek mali dio takozvane „bezbjednosne zone“ koju Turska želi da uspostavi duž granice. Cilj Ankare je da u tom pojasu dugom preko 400 kilometara uopšte ne bude kurdskih boraca.

„Da ne ostane nijedan terorista“

Nejasno je da li će se borbe nastaviti u ostalim djelovima pojasa. U zajedničkom saopštenju SAD i Turske područje prekida vatre nije definisano.

Nakon višesatnih razgovora sa američkim potpredsjednikom Majklom Pensom – i pogotovo poslije prijetnji sankcijama – Turska je u četvrtak uveče pristala na prekid vatre na pet dana. Cilj je, kako je saopšteno u Ankari, da se kurdski borci povuku.

Majkl Pens je rekao da bi ofanziva bila sasvim obustavljena ukoliko dođe do potpunog povlačenja kurdskih snaga.

Ipak, turska strana ne govori o prekidu vatre već o „pauzi ofanzive“. Turski šef diplomatije Mehmet Čavušoglu je novinarima rekao da njegova zemlja nadalje traži da „u 32 kilometra dubine i istočno od Eufrata do iračke granice, dakle u dužini od 444 kilometra, ne ostane nijedan terorista i da cio region bude uspostavljen kao bezbjednosna zona“.

„Terorista“ je u zvaničnom rječniku turskih vlasti riječ kojom se označavaju kurdski borci. Neskrivena ideja Ankare je da u tom pojasu naseli milione sirijskih izbjeglica koji su trenutno u Turskoj, što Kurdi odbijaju.

Kuda sa džihadistima?

Kurdske trupe su dugo bile najvažniji saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv džihadista iz Islamske države (IS) – u toj borbi je živote izgubilo 10.000 Kurda.

Prema riječima potpredsjednika Pensa, Turska i SAD su privržene daljoj borbi protiv IS kao i da zajednički pristupe rješavanju problema zarobljenih boraca IS.

Do sada su kurdski borci čuvali zatvore u koje su smješteni zarobljeni džihadisti. Veliki broj zapadnih zemalja odbio je da preuzme svoje državljane koji su se pridružili IS pa završili u zarobljeništvu.

Turska invazija počela je prije sedam dana nakon što je Donald Tramp povukao američke trupe iz tog dijela Sirije. Prema podacima UN, iz oblasti ofanzive je već izbjeglo preko 200.000 ljudi.

Gotovo cio svijet, uključujući Kinu, Rusiju i arapske zemlje, osuđuje turski udar. Brisel i Berlin su takođe pojačali pritisak na turskog predsjednika Redžepa Erdogana.

Tokom samita EU u Briselu nije bilo mnogo reči o prekidu vatre. Evropski savjet je samo saopštio da prima k znanju dogovor Vašingtona i Ankare. Umjesto pohvala, EU je ponovo zahtijevala od Turske da prekine ofanzivu i povuče trupe.

Bonus video: