"GANC ODBACUJE VLADU JEDINSTVA"

Netanjahu: Oslanjanje na arapske partije ugrožava bezbjednost Izraela

Ni Netanjahu ni Ganc nemaju neophodnu podršku najmanje 61 od ukupno 120 poslanika. Netanjahu bi do srijede uveče trebalo da sastavi koaliciju ili da obavijesti predsjednika zemlje da u tome nije uspio
543 pregleda 1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je da bi formiranje izraelske vlade koja se oslanja na savez arapskih partija "Zajednička lista" ugrozilo bezbjednost zemlje.

Netanjahu je na društvenim mrežama napisao da njegov glavni rival na izborima održanim 17. septembra Beni Ganc, lider koalicije partija centra Plavo bijelo "odbacuje vladu jedinstva" i dodao da drugi čovjek u tom savezu Jair Lapid odbija da potvrdi da neće formirati manjinsku vladu koja će se u Knesetu oslanjati na arapske poslanike.

"Formiranje manjinske vlade koja se oslanja na 'Zajedničku listu' je anticionistički potez koji ugrožava našu bezbjednost", upozorio je Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, uoči isticanja roka koji mu je predsjednik Izraela Ruven Rivlin dao za formiranje nove vlade.

Ganc, bivši načelnik Generalštaba, Lapid, nekadašnji ministar finansija, i vođa nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman odgovorili su premijeru sinoć, navodeći da Netanjahu pokušava da dobije političke poene i diskredituje svoje rivale pred još jedne izbore, umjesto da teži formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

"Netanjahu, kampanja se okončala 17. septembra. Nisi uspio da formiraš vladu ponovo, umjesto što gubiš vrijeme na video snimke, vrati mandat predsjedniku i pusti nas da obrazujemo liberalnu vladu jedinstva koja će se brinuti o građanima Izraela, vladu koja će djelovati diplomatski i odgovorno", napisao je Ganc na Tviteru.

Parlamentarni izbori u septembru su bili drugi ove godine u Izraelu.

Održani su jer Netanjahuu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju poslije glasanja u aprilu.

Ni poslije septembarskih izbora nije bilo jasnog pobjednika, a predsjednik Rivlin povjerio je zadatak Netanjahuu da formira vladu jer ga je podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Međutim, ni Netanjahu ni Ganc nemaju neophodnu podršku najmanje 61 od ukupno 120 poslanika.

Netanjahu bi do srijede uveče trebalo da sastavi koaliciju ili da obavijesti predsjednika zemlje da u tome nije uspio.

Prema izraelskom zakonu, Rivlin može da produži rok Netanjahuu za dvije nedjelje, ali se ne očekuje da će sada to učiniti jer su mali izgledi da se prevaziđe trenutni zastoj u pregovorima o vladi.

Očekuje se da će predsjednik Izraela umjesto toga zatražiti od drugog člana Kneseta, po svoj prilici Ganca, da obrazuje vladu, iako on ima još manje izgleda za uspjeh.

Rivlin je zbog toga odmah poslije izbora predložio da se osnuje vlada jedinstva u kojoj bi vlast bila jednako podijeljena između blokova koje predvode Netanjahu i Ganc, i da obojica budu premijeri po dvije godine.

Ganc odbija da bude u vladi s Netanjahuom kome prijete optužnice za korupciju.

Lider koalicije Plavo bijelo i Liberman, čija je stranka ključna za formiranje vlade, pozvali su na vladu jedinstva s Likudom, ali da u njoj ne bude Netanjahuov blok vjerskih partija.

Ganc je uz to apelovao na Netanjahua da siđe s položaja lidera Likuda zbog mogućih optužnica.

Preporučujemo za Vas