"SITUACIJA JE TEŠKA"

Slonovi u Zimbabveu umiru od gladi izazvane sušom

Najmanje 55 slonova uginulo od manjka vode i hrane u parku u kojem živi najveća populacija slonova od gotovo 50.000 primjeraka
548 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2019. 18:36h

Najmanje 55 slonova uginulo je od septembra u rezervatu na zapadu Zimbabvea od gladi izazvane velikom sušom, objavila je danas agencija za zaštitu divljih životinja.

Portparol kompanije Zimparks, Tinaše Faravo, rekao je da su životinje uginule blizu pojila u Nacionalnom parku Hvange, što je znak da su prešle daleki put da bi došle do vode.

Istraga je pokazala da je najmanje 55 slonova uginulo od manjka vode i hrane u parku u kojem živi najveća populacija slonova od gotovo 50.000 primjeraka.

"Situacija je teška. Životinje umiru od gladi i to je velik problem", rekao je Faravo.

Slonovi su uništili vegetaciju u parku, a napadaju i obližnja sela, ulazeći sve češće u sukobe s ljudima.

Više od 200 ljudi poginulo je u posljednjih pet godina u napadima slonova, prema podacima Zimparksa.

Agencija je htjela da izbuši nova pojila u parku jer su neka presušila, ali za to nije imala novca, rekao je portparol. Agencija ne dobija novac od vlade.

Zimbabve je prije znao prodavati mladunčad slonova Kini jer im je bio potreban novac za rezervat u Hvangeu, čija je populacija slonova tri puta veća od kapaciteta koji park može podnijeti, prenosi Hina.

Zimbabve je 2016. ponudio divlje životinje na prodaju kako bi se spasile od velike suše.

Ta zemlja nije uspjela izboriti ukidanje zabrane prodaje slonovače na sastanku u avgustu, u čemu su imali podršku Bocvane, Namibije i Južnoafričke Republike.

Zimbabve ima zalihu slonovače vrijednu 300 miliona dolara, što bi mogao iskoristiti za zaštitu divljih životinja.

Velika suša uzrokovana El Ninjom smanjila je urod kukuruza za više od polovinu, zbog čega trećina stanovnika zemlje takođe treba pomoć u hrani.

Preporučujemo za Vas