NA SLOBODI

Ubica kojem je zabranjeno da odgovara za zločin

Jedan građanin Hongkonga je na Tajvanu ubio svoju djevojku i to je priznao. Ali, ako bi ga Hongkong izručio Tajvanu, to bi značilo da to ostrvo priznaje kao nezavisnu državu koja nije dio Kine
6023 pregleda 2 komentar(a)
Čan Tong Kai, Foto: Screenshot
Čan Tong Kai, Foto: Screenshot

U srijedu popodne je Čan Tong Kai napustio zatvor Klirvoter Bej Rod u Hongkongu kao slobodan čovjek. Taj 20-godišnjak je tu proveo 29 mjeseci – zbog pranja novca.

On je međutim priznao mnogo teži zločin – ubistvo. Ali budući da ga je počinio na Tajvanu, do daljeg on za taj zločin neće da odgovara.

Razlog su specijalni odnosi Hongkonga i Tajvana. Hongkong zvanično pripada Kini, ali na polju pravosuđa uživa posebna prava. Tako je recimo isključena mogućnost izručivanja kriminalaca Narodnoj Republici Kini, Makau ili Tajvanu.

Tajvan sebe vidi kao nezavisnu državu koja je, iako faktički nezavisna od Kine, izolovana na svjetskoj diplomatskoj bini. Kada bi Tajvan uspio da se sa Honkongom dogovori o izručenju Čan Tong Kaija, bio bi to diplomatski uspjeh za vladu u Tajpehu. To bi onda značilo da se radi o zvaničnom dogovoru dvije suverene države – Kine i Tajvana.

Ubistvo iz ljubomore

O čemu se radi? U februaru prošle godine je Čan sa svojom djevojkom Pun Hiu Ving, takođe iz Honkgonga, bio na odmoru na Tajvanu. Upoznali su se bili malo ranije. Kada je Čan doznao da je Pun u petom mjesecu trudnoće sa svojim bivšim dečkom – udavio ju je iz ljubomore. Njen leš je sakrio u kofer koji je ostavio u jednom parku.

Čen se vratio u Hongkong i nikome nije pričao šta se desilo. Ali izdale su ga finansijske transakcije koje je obavljao karticom ubijene djevojke. Njeni roditelji su prije toga prijavili nestanak. Za vrijeme saslušanja, Čen je priznao zločin kao i gdje je sakrio tijelo.

Nakon toga je Tajvan podnio zahtjev za izručenje – ukupno tri puta – znajući da Hongkong tome neće da udovolji. Tamošnji zakon zabranjuje izručenje stanovnika Honkonga na "kineske teritorije izvan područja Hongkonga".

Do sada ova bivša britanska kolonija, koja je 1997. vraćena Kini, ima ugovor o izručenju sa 20 zemalja, u nekim slučajevim su mogući i izuzeci. Ali izručenja u centralnu Kinu, Makao i Tajvan još uvijek su tabu.

Na kraju je Čen dobio zatvorsku kaznu zbog "pranja novca" i zloupotrebe tuđe kartice. Zbog ubistva mu nije suđeno jer se ono nije desilo na teritoriji Hongkonga.

Kontroverzan zakon o izručenju

Šefica uprave Hongkonga Kerli Lam je zato ovog februara pokušala da promijeni zakon o izručenju. Otpor protiv tog predloga zakona se pretvorio u masovne proteste – demonstranti se boje da bi time građani Hongkonga mogli biti izloženi neograničenoj političkoj samovolji kineskog pravosuđa. U međuvremenu je predlog zakona povučen, ali se protesti nastavljaju.

Puštanje Čana na slobodu daje cijelom slučaju novu političku dimenziju. On je prošle sedmice Keri Lam pismeno saopštio da je spreman da se pojavi pred tajvanskim sudom. 

"Ja sam spreman da otputujem na Tajvan i tamo odslužim kaznu za ono što sam učinio“, stoji u pismu.

Kako je do te promijene u njegovom stavu došlo nije sasvim jasno, postoje sumnje da su mu u tome pomogli neki službenici kineske vlade.

Sigurno je međutim da bi, ako ga proglase krivim, Čan na Tajvanu mogao da bude osuđen na smrt. Tamo smrtna kazna još postoji, a prošle godine je izvršeno jedno pogubljenje. Trenutno na Tajvanu 43 osobe sjede u ćelijama za osuđenike na smrt.

Da li je griža savjesti kod Čana zaista tako velika da je spreman da ode i u smrt?

Ali malo je vjerovatno da će do toga doći. Hongkong odbija ne samo da izruči Čana, već i uopšte da sarađuje sa tajvanskom policijom. A sa Tajvana traže da im se dostave dokazi i da se Čan privede kako ne bi zataškao neke dokaze.

Ali Hongkong na to ni ne pomišlja. Sekretar Hongkonga za pravosuđe Džon Li Ka-Čiu ne vidi razloga da se protiv Čana preduzimaju dalji koraci. 

"On je slobodan čovjek", naglašava Džon Li.