Kremlj: Smrt Al-Bagdadija važan doprinos borbi protiv terorizma

Tramp je u svojoj izjavi zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima
568 pregleda 0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2019. 13:21h

Smrt vođe Islamske država Abu Bakr al-Bagdadija predstavljala bi "važan doprinos" borbi protiv terorizma, rekao je danas portparol Kremlja navodeći da ipak čeka potvrdu informacije o smrti.

"Ukoliko se smrt Al-Bagdadija zaista potvrdi, može se govoriti o važnom doprinosu predsjednika SAD borbi protiv međunarodnog terorizma. Ta informacija po sebi ne može da izazove negativnu reakciju ruskih vlasti", rekao je novinarima portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su ruski vojnici vidjeli američke avione i dronove u toj zoni mada je rusko ministarstvo odbrane sinoć navelo da nema pouzdane informacije o djelovanju američke vojske u zoni u Idlibu, gdje se Al-Bagdadi krio prema Vašingtonu.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je juče da je Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u američkoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije koja je sprovedena u noći od subote na nedjelju.

On je izneo detaljan opis napada tokom kojeg se vođa Islamske države pritisnut američkim snagama ubio aktiviranjem samoubilačkog pojasa s ekspozivom.

Tramp je u svojoj izjavi zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima.

Posljednjih godina više puta je objavljivana smrt Al Bagdadija, najtraženijeg čovjeka na svijetu koji se smatra odgovornim za zločine u Iraku i Siriji i krvave napade u više zemalja.

Rusija je juna 2017. tvrdila da je vjerovatno ubila al-Bagdadija napadom iz vazduha na sjeverni sirijski grad Raku mjesec dana ranije.

Bonus video: