Premijer Jermenije: Američka rezolucija hrabar korak ka služenju istini

Kongres je izglasao Rezoluciju kojom je američka politika obilježila kao genocid ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine
695 pregleda 0 komentar(a)
Pašinijan, Foto: AP
Pašinijan, Foto: AP

Jermenija je pozdravila donošenje rezolucije američkog Predstavničkog doma kojom se masovna ubistva Jermena u Turskoj, prije jednog vijeka, priznaju kao "genocid", a zvanična Ankara je taj potez nazvala "besmislenim".

"Pozdravljam istorijsko glasanje američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Jermenima", napisao je jermenski premijer Nikol Pašinijan na svom nalogu na Tviteru.

"Rezolucija 296 je hrabar korak ka služenju istini i istorijskoj pravičnosti, što takođe nudi utjehu milionima potomaka preživjelih u genocidu", naveo je Pašinijan.

Kongres je izglasao Rezoluciju kojom je američka politika obilježila kao genocid ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, navodi Rojters.

Pretežno muslimanska Turska, koja nema diplomatske veze sa susjednom Jermenijom, kaže da je mnogo hrišćanskih Jermena ubijeno u borbama tokom Prvog svjetskog rata, ali negira da je to predstavljalo genocid.

Jermeni u zemlji, ali i u inostranstvu, pozdravili su američku rezoluciju, piše Tanjug.

Bonus video: