Napada druge i hvali sebe

Predsjednička opsjednutost: Razmatrali da traže objavu Trampovih tvitova sa odlaganjem

Trampova ljubav prema Tviteru je više nego očigledna. Za njegove glasače predsjednikovi provokativni tvitovi su dnevni podsjetnik da su podržali autsajdera koji koristi ovu „izvanrednu platformu” kako bi zaobišao ono što naziva „lažnim medijima”
2791 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2019. 08:12h

Saradnici predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa  razmatrali su na početku njegovog mandata da traže od Tvitera da  predsjednikove tvitove objavljuje sa odlaganjem od 15 minuta, ali se od  te ideje odustalo zbog strahova da bi to moglo procuriti u medije ili da  bi za to mogao saznati sam Tramp, objavio je „Njujork tajms”.

„Tajms” je, nakon temeljne analize više od Trampovih 11 000  tvitova, kao i stotina naloga čije je tvitove predsjednik prenio i  razgovora sa upućenim izvorima, došao do zaključka da je predsjednik  lider SAD krajnje neoprezan i praktično opsjednut ovom društvenom  mrežom.

List navodi da je Tramp retvitovao objave sa najmanje 145  nepouzdanih naloga koji zagovaraju teorije zavjere ili ekstremistički  sadržaj, uključujući i preko dvadeset naloga koje je u međuvremenu  Tviter ugasio zbog rasisitičkog ili antimuslimanskog sadržaja. „Tajms”  takođe piše da su strani špijuni primijetili da Tramp pregleda tvitove u  kojima se pominje njegove ime i to koriste kako bi privukli njegovu  pažnju, stekli pratioce i širili poruke. „Tviter nalozi povezani sa  državnom propagandom u Kini, Iranu i Rusiji upućuju hiljade postova  Trampu”, navodi list i dodaje da je predsjednik SAD retvitovao objavu  lažnog ruskog naloga koja je glasila, „Volimo te, gospodine  predsjedniče”.

Više od polovine od preko 11000 Trampovih tvitova su napadi na  druge, ali je u preko 2000 tvitova Tramp citirao i hvalio jednu osobu:  sebe.

Trampova ljubav prema Tviteru je više nego očigledna. Za njegove  glasače predsjednikovi provokativni tvitovi su dnevni podsjetnik da su  podržali autsajdera koji koristi ovu „izvanrednu platformu” kako bi  zaobišao ono što naziva „lažnim medijima”.  

Za kritičare, Tramp koristi ovu društvenu mrežu kako bi stvorio  lažne kontroverze u cilju skretanja pažnje sa stvari poput istrage o  impičmentu, za širenje dezinformacija i prijetnje.  

Njegova aktivnost na društvenoj mreži iznenadila je i svjetske lidere nenavikle na „Tviter diplomatiju”.  

Tviter se suočava sa brojnim pozivima da isključi Trampa sa platforme zbog optužbi da širi govor mržnje ili podstiče na nasilje.  

Reagujući na takve bojazni, Tviter je u junu promijenio način  ophođenja prema objavama političara i vladinim zvaničnicima koji krše  pravila društvene mreće. U okviru napora da se izbori sa maltretiranjem i  zloupotrebama Tviter je saopštio da će iznad takvih tvitova stavljati  upozorenje i zahtijevati od korisnika da ga pročitaju prije nego što  budu mogli da otvore sporni tvit.  

Prošlog mjeseca, Tviter je objavio da korisnici neće moći da  „lajkuju”, odgovore, ili retvituju takve objave, ali da će moći da  podijele tvit sa svojim komentarom. Tviter tvrdi da će ukloniti tvit  ukoliko „uključuje jasan poziv na aktivnost koja može nauditi određenoj  grupi ili pojedincu” ili ugrožava nečija prava”.

Preporučujemo za Vas