SAD počele proces povlačenja iz Pariskog sporazuma

Najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte će ovim činom ostati izvan istorijskog sporazuma o sprečavanju pogubnih klimatskih promjena
737 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo predao zvaničnu notu Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters, Reuters
Pompeo predao zvaničnu notu Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters, Reuters

Sjedinjene Američke Države su zvanično obavijestile Ujedinjene nacije da su pokrenule proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi.

Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je predao zvaničnu notu UN, čime je počeo proces povlačenja koji će stupiti na snagu za godinu dana.

Pompeo je u saopštenju ocijenio da Pariski sporazum predstavlja "nefer ekonomsko opterećenje" za američku privredu, prenosi Tanjug.

Skoro 200 zemalja potpisalo je u Parizu sporazum koji predviđa ograničenje emitovanja ugljen-dioksida koji izaziva efekat staklene bašte i dovodi do kllimatskih promjena.

Sporazum je zabranjivao zemljama potpisnicama da izađu iz njega tri godine od ratifikacije 4. novembra 2016, a SAD su sada prva država koja je to učinila.

Kako podsjeća AP, ovim činom najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte ostaće izvan ovog istorijskog sporazuma o sprečavanju pogubnih klimatskih promjena, a što je predsjednik Donald Tramp obećao na početku svog mandata kako bi zaštitio domaće proizvođače nafte, gasa i uglja.

"Ono što nećemo da učinimo jeste da kažnjavamo američki narod, a da obogaćujemo inostrane zagađivače", rekao je 23. oktobra Tramp, najavljujući povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma.

U vrijeme Trampovog prethodnika Baraka Obame, SAD su 2015. potpisale Pariski sporazum sa obavezom da do 2025. emitovanje gasova sa efektom staklene bašte smanje za 26 do 28 odsto od nivoa iz 2005.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje obećao da će odustati od te obaveze, tvrdeći da ona šteti američkoj ekonomiji, dok drugim velikim zagađivačima poput Kine sporazum omogućuje da povećaju emitovanje gasova.

On je, međutim, bio primoran pravilima UN da čeka do 4. novembra ove godine da bi pokrenuo proces povlačenja iz sporazuma.

Povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma stupiće samo dan poslije predsjedničkih izbora 4. novembra 2020.