"pitanju zemlja 'lider' u emisiji gasova sa efektom staklene bašte"

Kremlj: Odlazak SAD iz sporazuma o klimi ozbiljan je udarac za taj dogovor

Oko 200 država potpisalo je Pariski sporazum o klimi, prema kojem svaka zemlja postavlja ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova koji vode do klimatskih promjena. SAD su prva zemlja koja se povlači iz sporazuma
442 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zvanično istupanje SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi predstavlja "ozbiljan" udarac tom sporazumu namenjenom borbi protiv klimatskih promjena, ocijenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To na najozbiljniji način ugrožava sporazum, jer je pitanju zemlja 'lider' u emisiji" gasova sa efektom staklene bašte, rekao je Peskov i dodao da bez najveće ekonomije u svijetu, teško je govoriti o klimatskom sporazumu.

SAD su zvanično u ponedjeljak obavijestile UN da su započele proceduru izlaska iz dogovora postignutog u Parizu krajem 2015. godine.

Oko 200 država potpisalo je Pariski sporazum o klimi, prema kojem svaka zemlja postavlja ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova koji vode do klimatskih promjena.

Povezani članci

05. Novembar 2019.

SAD počele proces povlačenja iz Pariskog sporazuma

SAD su prva zemlja koja se povlači iz sporazuma.

Američki predsjednik Donald Tramp je 2017. donio odluku o povlačenju iz sporazuma, ali do danas to nisu mogle da učine pošto dokument zabranjuje povlačenje zemlje tri godine poslije njegove ratifikacije.